Index Vakbarát Hírportál

Csaknem húsz év után engedték szabadon a szeptember 11-ei támadás egyik gyanúsítottját

2022. október 30., vasárnap 05:47

Csaknem két évtized után szabadon engedték a guantánamói fogolytábor legidősebb foglyát, a 75 éves Saifullah Parachát, akit két évvel a 2001-es szeptember 11-ei terrortámadás után tartóztattak le és vádolták meg azzal, hogy az al-Káida szimpatizánsa volt.

Szabadon engedték Saifullah Paracha pakisztáni állampolgárt, akit a Guantánamói-öbölben tartottak fogva, és sikeresen hazatért Pakisztánba október 29-én – közölte a pakisztáni külügyminisztérium. Hozzátették, hogy a külügyminisztérium kiterjedt ügynökségközi akciót hajtott végre Paracha hazaszállításának megkönnyítése érdekében.

A BBC beszámolója szerint Saifullah Parachát a dzsihadista al-Káida finanszírozásával gyanúsították, de ártatlannak vallotta magát, így vádat soha nem emeltek ellene. A férfi ügyvédjét azonban nem hagyja nyugodni, hogy miért tartott ilyen sokáig ügyfele szabadon bocsátása, ugyanis elmondása szerint már bő egy éve tisztázták Parachát.

A férfit két évvel a szeptember 11-ei terrortámadást követően, 2003 júliusában Thaiföldön fogta el az FBI egy fedett műveletben, és az amerikai hatóságok azzal vádolták, hogy kapcsolatban áll az al-Káida néhány vezető személyiségével, köztük a terrorszervezet vezetőjével, Oszama bin Ladennel és Khalid Sheikh Mohameddel.

Saifullah Paracha 14 hónapot töltött az afganisztáni Bagramban lévő katonai börtönben, ahonnan a guantánamói fogolytáborba szállították.

Guantánamót még a Bush-adminisztráció nyitotta meg, azóta azonban már Barack Obama és Joe Biden elnök is megígérte, hogy bezáratja a tábort. A Biden-adminisztráció tavaly elfogadta Paracha szabadon bocsátását, és vele együtt a szintén pakisztáni Abdul Rabbani és a jemeni születésű Abdul al-Rahim Uthman szabadlábra helyezését is.

A lap szerint még 35 ember tartanak fogva Guantánamóban, köztük Khalid Mohammedet, akit a szeptember 11-ei támadások fő szervezőjeként tartanak számon. Paracha ügyvédje szerint mindez kínos az Egyesült Államoknak, arra számít, hogy a közeljövőben további fogvatartottakat engedhetnek szabadon.

(Borítókép: a WTC tornyai a 2001. szeptember 11-i támadáskor. Fotó: Seth Mcallister / AFP)

Rovatok