Index Vakbarát Hírportál

A dél-koreai rendőrség vállalja a felelősséget a szöuli tömegszerencsétlenségért

2022. november 1., kedd 11:31

A dél-koreai rendőrség vállalja a felelősséget a szombaton Szöulban történt halloweeni tömegszerencsétlenségért – közölte a dél-koreai rendőrfőnök kedden.

„Az illetékes kormányhivatalok egyikének vezetőjeként súlyos felelősségem van a tragédiában” – közölte Jun Hí Kün, a dél-koreai nemzeti rendőrhivatal főnöke. Hozzátette: „A rendőrség minden tőle telhetőt megtesz, hogy a továbbiakban megakadályozza az ehhez hasonló tragédiák megtörténtét.”

Szöul belvárosában szombat éjjel mintegy százezer ember ünnepelte a halloweent, amikor a tömegben lökdösődés tört ki. Egy szűk utcába betódulva az emberek a tolongásban agyontaposták egymást. A tragédiának több mint 150 halálos áldozata van, köztük több mint 20 külföldi állampolgár – írja az MTI.

A rendőrfőnök szerint az előzetes vizsgálatok rámutattak, hogy az ünnepeknek helyt adó, népszerű Itaewon negyedből több sürgős segélyhívás is érkezett, amely tömegbalesetre utaló jelekre figyelmeztetett, a rendőrök azonban nem megfelelő módon kezelték a beérkező hívásokat.

Han Duk Szu, Dél-Korea miniszterelnöke keddi sajtótájékoztatóján ugyancsak arról beszélt, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó „intézményes segítségnyújtási intézkedések hiánya” is hozzájárult a tragédiához.

A szombati volt Dél-Korea legsúlyosabb tragédiája a 2014-es kompkatasztrófa óta, melyben több mint 300 ember vesztette életét.

Rovatok