Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az iráni Jamie Oliver, a hatóságok verhették agyon

2022. november 1., kedd 10:23

Az iráni Forradalmi Gárdát azzal vádolják, hogy agyonvert egy fiatal szakácsot, az ország Jamie Oliverét. A fiút korábban őrizetbe vették, mert részt vett az iráni rezsim elleni tüntetéseken.

Mehrshad Shahidi fiatal szakács október 25-én, egy nappal huszadik születésnapja előtt halt meg Arák városában. Egy családtagja azt nyilatkozta az Iran International TV-nek, hogy a fejére mért gumibotütések miatt halt meg, miután letartóztatták egy tüntetésen. Hozzátette: a hatóságok nyomást gyakoroltak rájuk, hogy ne mondják el az igazat a halál okáról.

Az iráni hatóságok tagadták, hogy felelősek lennének Shahidi haláláért, és közölték, hogy annak pontos okát egy későbbi időpontban fogják bejelenteni. A fiú temetésén tömegek vettek részt – írja a The Independent.

Abdolmehdi Mousavi tartományi főbíró három nappal Shahidi halála után azt mondta, hogy „nincs jele törésnek a karokon, lábakon, koponyán vagy bármilyen agysérülésnek”, és ragaszkodott ahhoz az állásponthoz, hogy Shahidit nem a biztonsági erők ölték meg.

Korábban a 22 éves Mahsa Amini kurd nőt verték halálra a hatóságok, mert fellázadt a rezsim szigorú hidzsábviselési szabályai ellen. Október végén arról adtunk hírt, hogy kivégezhetik a Mahsa Amini haláláról tudósító újságírókat is. Közben a Hengaw emberi jogi civil szervezet szerint a biztonságiak csütörtök este legalább három tüntetőt lőttek agyon Mahabád városában, Irán nyugati, Irakkal közös határának közelében.

Rovatok