Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Afrika legnagyobb elefántja

2022. november 2., szerda 11:30

Egy kenyai elefánt, amelyről úgy gondolták, hogy Afrika legnagyobb nősténye volt, elpusztult idős korában – közölték a vadvédelmi hatóságok.

A Tsavo királynőjeként is ismert Dida 60-65 éves volt, ami a vadon élő elefántok felső korhatára. A Kenya Wildlife Service (KWS) a Tsavo East Nemzeti Park „ikonikus matriarchájaként” tartotta számon.

A hosszú agyarairól híres Dida a park egyik fő turisztikai látványossága volt, és a legidősebb Kenyában.

Természetes halált halt idős kora miatt – közölte a KWS a Twitteren, mellékelve képeket a parkban sétáló, földdel borított elefántról. A vadvédelmi szervezet szerint az elefánt „sok évtizedes tudás birtokában” volt, és „sok, kihívásokkal teli időszakon keresztül pásztorolta a nyáját”.

Közben két elefánt éhen halt a Kenya-hegy lejtőin lévő Imenti-erdőben – jelenti a BBC.

Az elmúlt évben Kenyában 179 elefántpusztulást jegyeztek fel a Kelet-Afrikát sújtó szárazság miatt. A természetvédők szerint ez visszaesés, figyelembe véve az évek során az orvvadászat elleni küzdelemben elért eredményeket a fokozott felügyelet révén.

Az egymást követő, csapadékszegény évszakok után a folyók és a vízgyűjtő medencék kiszáradtak, a vadrezervátumokban pedig a legelők elszáradtak.

A KWS szerint lépéseket tettek az állatok életének megmentése érdekében – többek között fúrólyukakat ásnak és vizet szállítanak a kiszáradt vízgyűjtőkbe és gátakba.

Rovatok