Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a dán miniszterelnök

2022. november 2., szerda 12:56

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerdán közölte, hogy benyújtotta lemondását a királynőnek, és megkezdi a politikai középen átívelő koalíció lehetőségének feltérképezését.

A szociáldemokrata politikust támogató pártcsoport kismértékű győzelmet aratott a keddi parlamenti választásokon. A tárgyalások várhatóan hosszadalmasak lesznek, mivel Frederiksen támogatói és ellenfelei egyaránt kétségeket fogalmaztak meg egy ilyen koalíció megalakításával kapcsolatban − közölte az MTI.

A baloldali blokk, amelynek Frederiksen szociáldemokrata pártja is tagja, 90 mandátumot szerzett, ami a lehető legcsekélyebb többség a 179 fős parlamentben, míg a jobboldali blokk 72 mandátummal rendelkezik, egy újonnan alakult centrista párt pedig 16-tal.

Frederiksen azzal kampányolt, hogy széles körű koalícióra van szükség a hagyományos bal- és jobboldali megosztottságon keresztül. Érvelése szerint a nemzetközi bizonytalanság idején politikai egységre van szükség.

Mint azt megírtuk, a most 44 éves Mette Frederiksen, aki a Szociáldemokrata Párt 2019-es győzelmével Dánia legfiatalabb miniszterelnöke lett, három és fél éven át kisebbségi kormányt vezetett. A parlamenti többség eléréséhez legtöbbször a baloldali blokkot hívta segítségül.

A kormányfő október elején jelentette be, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak, mert az egyik vele szövetséges párt azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt, mivel az korábban nem megfelelően kezelte dániai nyércállománynak a koronavírus mutációja miatt elrendelt levágása körüli helyzetet.

Rovatok