Index Vakbarát Hírportál

Megelőzhető lett volna a szöuli tömegkatasztrófa a dél-koreai miniszterelnök szerint

2022. november 2., szerda 14:23

Han Dukszu dél-koreai miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy a rendőrségnek magyarázatot kell adnia arra, hogyan reagáltak a többszörös segélyhívásokra, amelyeket a Szöulban tartott halloweeni buli előtti órákban kaptak, és amelyekben több mint 150 ember vesztette életét.

156-an haltak és 172-en sérültek meg a szombat esti katasztrófában, 33-an jelenleg is súlyos állapotban vannak. A halottak között 14 ország állampolgárai voltak − írta meg a Reuters hírügynökség.

A rendőrségnek alapos vizsgálatokat kell végeznie, világos és átlátható magyarázatot kell adnia a nyilvánosságnak

− mondta Han a katasztrófával foglalkozó munkacsoport ülésén.

A népszerű Iteon negyed szűk utcáin és sikátoraiban több ezer fiatal ünneplő zsúfolódott össze a három év óta először megrendezett halloweenünnepségre.

A rendőrség által kedden közzétett segélyhívások átirataiból kiderült, hogy az első figyelmeztetés a halálos tömegszerencsétlenség lehetőségére nagyjából négy órával a katasztrófa előtt érkezett, amikor a hívó azt kérte, hogy a rendőrséget küldjék egy sikátorba, ahol a bulizó tömeg már faltól falig összezsúfolódott.

A rendőrség további tíz hasonló hívást kapott, a telefonálók egyre sürgetőbben és kétségbeesettebben könyörögtek közbeavatkozásért. Az utolsó hívás percekkel azelőtt érkezett, hogy a szűk és lejtős sikátorban az emberek elkezdtek egymásra dőlni.

Az átiratok megerősíteni látszanak a szemtanúk beszámolóit, akik a Reutersnek elmondták, hogy láttak néhány rendőrt, akik a főúton irányították a forgalmat, de a zsúfolt gyalogossikátorokban és mellékutcákban kevés rendőrt láttak.

Becslések szerint mintegy százezer ember tartózkodott szombaton Iteonban, amely dombjairól és szűk sikátorairól ismert. A hatóságok közlése szerint 137 rendőr tartózkodott a helyszínen.

Nem volt megfelelő a rendőrök fellépése

A rendőrség a 11 hívásból négyhez ment ki a helyszínre − mondta egy rendőrségi tisztviselő az újságíróknak. Nem volt azonnal világos, hogy a többi hívásra miért nem szálltak ki a rendőrök, vagy hogy milyen biztonsági intézkedéseket tettek kiérkezésük után.

Amikor valaki a 112-es számot tárcsázza, az akkor van, amikor a helyzet nagyon sürgős, és kétségbeesetten szükség van a rendőrség segítségére vagy intézkedésre

− mondta Han, utalva a dél-koreai rendőrség sürgősségi forródrótjára.

Az átiratok nyilvánosságra hozatala további kritikákat váltott ki a rendőrség hibás lépései miatt, amelyek kulcsfontosságú tényezői lehettek a balesethez vezető eseményeknek.

Az ellenzéki képviselők az országos rendőrfőnök és a belügyminiszter azonnali elbocsátását követelték. Jun Hi-keun országos rendőrfőkapitány kedden elismerte, hogy a helyszínen a tömegoszlatás nem volt megfelelő, és alapos belső vizsgálatot ígért.

(Borítókép: Jun Szogjol dél-koreai elnök és Han Dukszu dél-koreai miniszterelnök 2022. november 1-jén. Fotó: Kim Hong-Ji / Reuters)

Rovatok