Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor fontos telefont kapott szövetségesétől, számítanak Magyarországra

2022. november 2., szerda 15:56

Finnország elnöke szerdán telefonon tárgyalt Orbán Viktorral. Sauli Niinistö a beszélgetés után optimistán nyilatkozott a NATO-hoz való csatlakozási kérelmüket illetően. Tobias Billström svéd külügyminiszter szintén bizakodó.

Sauli Niinistö finn elnök szerdán telefonon beszélt Orbán Viktorral. Utána kijelentette, hogy számít arra, hogy Magyarország ratifikálja a skandináv ország NATO-hoz való csatlakozási kérelmét.

Jó, hogy Finnország számíthat Magyarországra a NATO-hoz való csatlakozási kérelmünket illetően. Alig várom, hogy szövetségesként is tovább erősítsük finnugor kapcsolatunkat

– írta Niinistö Twitteren.

Sauli Niinistö szavaira Orbán Viktor nem sokkal később reagált a Twitteren, és azt írta 

A magyar-finn kapcsolatok régre nyúlnak vissza. Együttműködésünk mindig is kiváló volt, és mindig is kiváló lesz! Köszönöm a beszélgetést, elnök úr!

Tobias Billström svéd külügyminiszter – aki néhány nappal ezelőtt Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel tárgyalt – szintén optimistán nyilatkozott szerdán csatlakozási kérelmükről – írja a Reuters.

Magyarország és Törökország ugyanis az a két egyedüli NATO-tag, amely még nem ratifikálta a csatlakozási kérelmeket. Sanna Marin finn miniszterelnök kedden kijelentette , hogy „most minden szem Magyarországra és Törökországra szegeződik”.

A Magyar Közlönyben is megjelent a kormányhatározat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az elsődleges feladat az volt, hogy az Országgyűlés azokat a jogszabályokat fogadja el, amelyek az Európai Bizottsággal való megállapodásnak megfelelően tett vállalásokat tartalmazták, ez megtörtént, a NATO-csatlakozási kérelmekről még az őszi ülésszakban tárgyalhatnak.

Erről a Magyar Közlönyben is megjelent egy kormányhatározat, amely szerint a kormány egyetért a két ország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvben leírtakkal, és felhatalmazza a külgazdasági és külügyminisztert vagy az általa kijelölt személyt a jegyzőkönyv végleges megállapítására.

Törökország nem enged

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy addig nem járulnak hozzá Svédország és Finnország NATO-csatlakozásához, amíg a két ország nem teljesíti a nekik tett ígéreteket „a terrorizmus elleni küzdelem” és a fegyverexport területén.

Svédország és Finnország az orosz–ukrán háború kezdete után nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár történelmi lépésnek nevezte a csatlakozási szándék kinyilvánítását, és úgy vélte, hogy a két ország kérelmének elfogadása gyorsan megvalósulhat, ami – szavai szerint – növeli a katonai szövetség biztonságát.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok