Index Vakbarát Hírportál

Lőtt a szerb hadsereg a koszovói határnál

2022. november 2., szerda 15:34

Szerda délután a szerb hadsereg lelőtt egy raskai kaszárnya felett elrepülő felderítő drónt. November elsején a koszovói történésekre reagálva készültségbe helyezték a szerb hadsereget, ami után néhány órával felderítő drónok jelentek meg két szerb laktanya felett is. Az ország kormányfője azt ígérte, minden drónt hatástalanítani fognak, ami a biztonsági zónán belülre merészkedik.

Hat óra előtt nemsokkal a Blic szerb lap arról számolt be, hogy a szerb hadsereg délután 5 óra környékén Raskában, a helyi kaszárnya felett lelőtt egy drónt. A település épp a koszovói határ mellett helyezkedik el. Miután észlelték, hogy a pilóta nélküli szerkezet megfigyelést és felderítést végez, a hadsereg főparancsnoka utasítást adott a drón lelövésére.

A drónt zavaró elektromos jelek segítségével kényszerítettük földre a raskai katonai objektumok közvetlen közelében

– áll a szerb hadsereg frissen kiadott közleményében, amelyből kiderült, hogy Kopaonik irányából érkezett a drón.

A közleményben hozzátették, hogy a hadsereg az államfő, illetve a hadsereg főparancsnokának utasításával összhangban a jövőben is le fogja lőni a tiltott övezetben és a katonai létesítmények közelében repülő pilóta nélküli járműveket.

Szerb kormányfő: Lőni fogunk, minden ország ezt tenné

Korábban Ana Brnabics szerb kormányfő a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában azt mondta: „a pilóta nélküli drónok a biztonsági zónában két kaszárnyánkat figyelték meg. Amennyiben megismétlődik ez a helyzet, kiiktatjuk, lelőjük azokat”.

Minden ország ezt tenné hasonló helyzetben.

Azt azonban nem akarta elárulni, ki küldte a drónokat, csupán annyit mondott, hogy erről majd a szerb elnök vagy a védelmi miniszter beszél. A Szabad Magyar Szó szerint a kormányfő a hadsereg készültsége kapcsán azt mondta: sok külföldi tényező szeretné tudni, mi a terve Szerbiának abban az esetben, ha meg kell védenie a szerb lakosságot Koszovóban. A Szerbiai Rádió és Televíziónak kiemelte: „Megőrizzük a békét, és igyekszünk megőrizni a biztonságot.”

Ez ebben a pillanatban nehéz, mert vannak emberek, akik nem gondolkodnak racionálisan, és minden helyzetet kihasználnak, hogy destabilizálják a helyzetet és veszélyeztessék a biztonságot, nemcsak ezen a vidéken, hanem az egész Balkánon

– mondta Brnabics.

Készültségben a hadsereg, civil katonákat is besoroznának

Mint arról az Index is beszámolt, a koszovói történések miatt november 1-jén készültségbe helyezték a szerb hadsereget, emellett pedig emelték a harckészültség szintjét is. Szerbia honvédelmi minisztere, Milos Vucsevics a Happy Televízió vendégeként arról is beszélt, hogy a katonaság készen áll Alekszandar Vucsics valamennyi meghagyását teljesíteni, hogy megvédje Szerbia polgárait, beleértve a Koszovóban élő szerbeket is, és efelől senkinek ne legyenek kételyei.

Olyannyira fontos feladat ez, hogy a Szabad Magyar Szó szerint az új védelmi miniszter is támogatja, hogy minden felnőtt férfi részt vegyen egy katonai kiképzésen. Véleménye szerint a képzés három héttől három hónapig terjedne, elmondása szerint pedig azok sem maradnának ki ebből, akik harminc évnél idősebbek, és sosem fogtak fegyvert a kezükbe, vagyis Vucsevics szerint a civil katonaságot szolgálók sem lennének kivételek, mert szavai szerint

alkalmatlan generációkat neveltünk ki, és erre még büszkék is vagyunk.

Blic szerb lap szerint a szakértők is egyetértenek abban, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése elengedhetetlen, így tudják csak feltölteni a passzív hadsereget.

Kis ország, de erős hatalom

Alekszandar Radics hadügyi szakértő azt mondta, hogy ezek a kis drónok olcsók és hozzáférhetők a piacon, a kérdésre pedig, hogy esetleg a koszovói erők küldték-e, azt mondta, találgatni lehet. Amennyiben kommerciális drónokról van szó, azokat bárki küldhette, aki információt szeretne gyűjteni Szerbiáról.

Arra a kérdésre, miszerint megszokott-e, hogy ezeket az információkat a drónok jelenlétéről és a vadászgépek felrepüléséről megosztja az állam a közvéleménnyel, a szakértő azt mondta, ebben az esetben arról van szó, hogy Szerbia azt szeretné üzenni, erős hatalom, és törődik az országgal.

A szerbek erejét jól mutatja a külügyminiszter, Ivica Dacsics kijelentése is, miszerint Kínának Európában Szerbia a legnagyobb barátja.

Mindig mondtam, hogy belőlünk és a kínaiakból összesen másfél milliárd van

– fogalmazott Dacsics, és hozzátette: Szerbia területileg ugyan kicsi ország, de jó viszonyt ápol Pekinggel. Elmondása szerint Hszi Csin-ping kínai elnök számtalanszor megmutatta már, hogy ragaszkodik a Szerbia iránti barátsághoz, ezért a tárcavezető reméli, Belgrád és Peking még szorosabbra fűzi az együttműködést a gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése tekintetében.

(Borítókép: Ana Brnabics. Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok