Index Vakbarát Hírportál

„Gyűlölöm Putyin Oroszországát” – üzente a lázadó oligarcha

2022. november 4., péntek 17:16

A milliárdos orosz bankár, Oleg Tinkov lemondott orosz állampolgárságáról az ukrajnai háborúra hivatkozva. Nem ő az egyetlen, aki hátat fordított szülőföldjének, és visszaadta útlevelét.

Tinkov az Instagramon a világ legjobb digitális bankjának alapítójaként mutatkozik be, magát oligarchának nevezi, miközben megjegyzi: négy különböző vállalkozást indított kormányzati támogatás nélkül.

Ezek egyike az online Tinkoff Bank, Oroszország egyik legnagyobb hitelezője, amelynek durván húszmillió ügyfele van.

„Nem tudok és nem is akarok kapcsolatban állni egy fasiszta országgal, amely háborút indított békés szomszédja ellen, és naponta ártatlan embereket gyilkol” – üzente közösségi portálján, és hozzátette: szégyennek tartotta az orosz útlevél birtoklását.

Nem sok orosz mágnás bírálta nyilvánosan Oroszország ukrajnai invázióját – emlékeztetett a BBC.

A Tinkov állampolgárságának megszűnéséről szóló igazolás fényképét egy független orosz hírportál is megosztotta, valamint azt az eredeti kirohanást, amit Tinkov Putyin Oroszországa ellen intézett.

*Олег Тиньков отказался от российского гражданства

Об этом бизнесмен сообщил у себя в инстаграме. pic.twitter.com/E7kvjIHKOx

— SOTA (@Sota_Vision) October 31, 2022

Az eredeti poszt a közzététel után eltűnt, Tinkov azonban utóbb megismételte állításait, és a „Kreml-trollokat” hibáztatta a beavatkozásért.

Legutóbbi posztjában azt is közölte: jogi lépéseket tesz, hogy a nevét töröljék a bank elnevezéséből. Azzal érvelt: nem akarja, hogy „a gyilkosokkal együttműködő bankkal” hozzák kapcsolatba, amelynek vér tapad – átvitt értelemben – a kezéhez.

„Gyűlölöm Putyin Oroszországát”

Tinkov a hírek szerint Londonban él, és az orosz üzleti elit számos más tagjához hasonlóan őt is brit szankciókkal sújtották.

„Remélem, hogy több prominens orosz üzletember követi példámat, így gyengítve Putyin rendszerét és gazdaságát, és végül vereségre kényszeríti” – állt eredeti bejegyzésében.

Gyűlölöm Putyin Oroszországát, de szeretem az összes oroszt, aki egyértelműen ellenzi ezt az őrült háborút!

– tette hozzá.

Tinkov áprilisban még határozottabban bírálta a Kremlt, és elítélte a nepotizmuson meg a szolgalelkűségen alapuló rendszert.

„A Kreml bürokratáit sokkolja, hogy most már nemcsak ők, hanem a gyerekeik sem utazhatnak nyáron a Földközi-tengerre. Az üzletemberek megpróbálják megmenteni vagyonuk maradványait” – üzente.

A vele és más vezető orosz üzletemberekkel, az oligarchákkal szemben bevezetett nyugati szankciók közé tartoznak az utazási tilalmak, külföldi vagyonuk jegelése, repülőgépeik és jachtjaik lefoglalása.

Putyin elnök politikai és katonai hatalma nagyban támaszkodik a Kreml-kapcsolatok révén meggazdagodott milliárdosok támogatására.

Fél éve Tinkov eladta családja 35 százalékos részesedését az általa alapított, ciprusi székhelyű TCS Group Holdingban. A vevő Oroszország egyik leggazdagabb embere, Vlagyimir Potanin, a Norilsk Nickel bányászati óriásvállalat vezetője volt.

A mind a mai napig Tinkoff márkanév alatt működő üzletágak közé tartozik a banki, a biztosítási és a mobiltelefon-szolgáltatás.

Médiajelentések szerint egy másik orosz bankár is lemondott orosz állampolgárságáról. Nyikolaj Sztoronszkij, a Revolut nevű brit fintech startup alapítója brit állampolgársággal rendelkezik. Ő már az év elején elítélteblogjában az ukrajnai háborút, és arra emlékeztetett, hogy ukrán családi kötődése is van.

A hónap elején egy izraeli–orosz milliárdos befektető bejelentette, hogy szintén lemondott orosz állampolgárságáról. Jurij Milner 2014-ben hagyta el Oroszországot, azóta az Egyesült Államokban él.

(Borítókép: Oleg Tinkov 2019. június 6-án. Fotó:  OLGA MALTSEVA / AFP)

Rovatok