Index Vakbarát Hírportál

A NATO nyílt háborút indít, ha Putyin nukleáris fegyvert vet be?

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2022.11.05. 10:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ricarda Lang, a német Zöld Párt társelnöke kijelentette, hogy az orosz üzletemberek befagyasztott vagyonát Ukrajna újjáépítésének finanszírozására kell felhasználni – írta a Welt am Sonntag szombaton megjelent interjújában.

    Lang szerint a háborús ország helyreállítását most kell elkezdeni és nem csak a fegyverszállításokkal kell segíteni Ukrajnának.

    El kell látnunk az országot generátorokkal és vízszabályzó létesítményekkel. A humanitárius segítségnyújtást és az újjáépítést kell most felgyorsítani 

    – fogalmazott a társelnök. 

  • A Magyar Békekör Egyesület közölte, hogy a Magyarország békéjéért alakított Fórum a Békéért társadalmi-politikai összefogás arra kéri az Országgyűlést, hogy ne ratifikálja Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.

    A NATO bővítése nem szolgálná a békét, hanem akadályozná a konfliktus békés rendezését, a politikai kibontakozást. A Fórum a Békéért mozgalomban együttműködők meggyőződése szerint Magyarországnak nem a háború folytatásához, hanem a békekötéshez fűződik érdeke

     – közölte az egyesület.

    Szerintük a kormány jobban tenné, ha meggyőzné a NATO-t, hogy egyezzen ki Oroszországgal, teljesítse Moszkva 2021. december 15-én Washington és Brüsszel elé terjesztett biztonsági garanciákra vonatkozó követelését. A Fórum a Békéért jogosnak tartja Oroszország igényét a biztonságra, s arra, hogy se a NATO, se vezető hatalma, az USA ne fenyegesse határai mentén. „A Békefórum szerint Magyarország csak az összeurópai együttműködés rendszerében valósíthatná meg régi álmát: a tényleges önrendelkezést, és az idegen beavatkozástól mentes nemzeti fejlődést”.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6237-en léptek be pénteken Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5477-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton.

    Vonattal 194 ember – köztük 65 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve  tudatta az ORFK.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

    Kiemelték: folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írták.

  • Az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot és Kínát az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki rendkívüli ülésén, hogy megszegik a világszervezetben vállalt kötelezettségeiket azzal, hogy védőszárnyaik alá veszik Észak-Koreát az ENSZ BT további intézkedéseitől és bármit megtesznek, hogy igazolják a phenjani vezetés ballisztikusrakéta-indításait.

    Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Albánia, Írország és Norvégia kezdeményezte a testület tanácskozását, miután Észak-Korea csütörtökön újabb fegyverkísérletek sorozatát hajtotta végre: a hat felbocsátott rakéta között egy interkontinentális ballisztikus rakétát is fellőttek, ami miatt a japán kormány evakuálási riasztást adott ki, és ideiglenesen leállította a vonatok közlekedését.

    Nem hagyhatsz csak úgy fel a Biztonsági Tanácsban kötelezettségeiddel, mert Észak-Korea talán fegyvereket ad el neked az ukrajnai háborúdhoz, vagy mert úgy véled, hogy nagyszerű regionális ütközőállam az Egyesült Államokkal

    – hangoztatta Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországra és Kínára utalva.

    Kínai kollégája, Csang Csün ugyanakkor az MTI szerint azt kifogásolta, hogy „a tanács konstruktív szerepet játszhatna, ahelyett, hogy folyton nyomásgyakorlásra helyezi a hangsúlyt”. A kínai és az orosz ENSZ-nagykövetek mindemellett hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok további feszültséget teremt a Dél-Koreával közös nagyszabású hadgyakorlataival.

  • Az Ukrán Miniszteri Kabinet több mint 34 millió hrivnyát (körülbelül egymillió dollárt) különített el a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket ingyenesen elszállásoló kistérségek közüzemi költségeire – írta a Kárpáti Igaz Szó szombaton. 

    Az összeget, melyet a kommunális és állami intézmények, valamint a magánoktatási intézmények lakóinak rezsiköltségére fordítanak, az államháztartás tartalékából különítették el. 

    A háború kezdete óta, február 24-től összesen mintegy 1,6 millió belső menekültt szállásoltak el más, a frontvonaltól távolabb eső kistérségekben. 

  • Egy ismeretlen robbantott gránátot egy rivnei játszótéren, négy ember, köztük egy gyerek megsebesült − jelentette az ukrán rendőrség.

    A helyszínt az eset után ellepték a rendőrök, a sérültekhez mentőt hívtak. A nyomozók két embert gyanúsítanak, akiknek közük lehetett a bűncselekményhez. A bűnüldöző szervek előállították őket, kihallgatásuk folyamatban van.

  • Az orosz erők szent háborút vívnak az antikrisztus ellen – állította Putyin szövetségese, Alekszandr Dugin.

    Az orosz állami televíziónak adott interjúban Dugin, akinek lányát, Darja Duginát augusztusban meggyilkolták egy Moszkva melletti autóbombával, azt mondta, egyetért Ramzan Kadirov csecsen hadúr megjegyzéseivel, aki felszólította Oroszországot, hogy végezzen „sátánmentesítést” Ukrajnában. Úgy fogalmazott:

    Ez egy szent harc a sátáni Nyugat ellen!

    Alekszandr Dugin hozzátette, „ez egy ortodox csata, az ortodox keresztény Oroszország, a szent Oroszország végső apokaliptikus csatája az antikrisztus ellen”. Szerinte „ez a lényege ennek a különleges katonai műveletnek”.

  • Az orosz vezetés tárgyalási készségéről szóló kijelentések hazugságok – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki videoüzenetében.

    A leghevesebb harci hadműveletek ezen a héten Donbászban voltak. Leginkább Bahmut és Szoledar irányában. Mi tartjuk pozícióinkat. Ezeken és a Donyeck régió több területén az orosz hadsereg már annyi emberéletet kiontott és annyi lőszert használt, amennyit nyilvánvalóan a két csecsen háború alatt együttvéve sem

     – mondta.

    Mint fogalmazott, „Oroszország veszteségeinek valós mértékét titkolják az orosz társadalom előtt. Még a mozgósításukat is eltitkolták, és egyszerűen azt hazudják az embereknek, hogy az állítólagos mozgósítási folyamat befejeződött”. Szerinte azonban valójában Oroszország régióiban és a megszállt ukrán területeken továbbra is gyűjtik az embereket.

    Több tíz- vagy százezer ember van a húsdarálóban

    – mondta az elnök. Hozzátette: „készen állunk a békére, a tisztességes és igazságos békére, aminek a feltételeit már többször is közöltük”.

  • Az orosz megszállók egységeiből hiányzik a képzett egészségügyi személyzet, különösen a sebészek − jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    Információik szerint november 3-án mintegy 80 sebesült megszálló érkezését jegyezték fel Melitopolban.

    A jelentés kitér arra is, hogy a meglévő egészségügyi személyzet sem képes minőségi orvosi ellátást nyújtani.

  • Hamad bin Isa Al Khalifa bahreini király kijelentette, hogy a királyság kész közvetíteni Oroszország és Ukrajna között – közölte a moszkvai bahreini nagykövetség pénteken a TASSZ orosz állami hírügynökséggel.

    Őfelsége Hamad bin Isa Al Khalifa bahreini király megerősíti, hogy a Bahreini Királyság kész közvetíteni Oroszország és Ukrajna között a konfliktus megállítása érdekében

    – közölte a nagykövetség. A diplomáciai képviselet hozzátette, hogy Bahrein kész „bármilyen szerepet játszani a két fél közötti közvetítésben”.

    Bahrein felszólítja továbbá a nagyhatalmakat, hogy vizsgálják felül és újítsák meg a nemzetközi béke és biztonság fenntartására vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, kerüljék az eszkalációt és a konfrontációt, és a szélsőséges ideológia hullámaival szembeni globális erőfeszítésekre összpontosítsanak

    – tette hozzá a nagykövetség az uralkodót idézve.

  • Herszon régió északnyugati részének megszállt területein az orosz megszállók valószínűleg az ellenőrzött visszavonulás feltételeinek megteremtésén dolgoznak.

    Az American Institute for the Study of War (ISW) jelentéséből kiderült, hogy a csapatok el akarják kerülni az ukrán katonák áttörését a Dnyeper folyó jobb partjáról.

    Az orosz csapatoknak valószínűleg vissza kell vonulniuk

    − jegyezték meg az elemzők.

  • Az elmúlt napon az ukrán csapatok a luhanszki és a donyecki régió 14 településén verték vissza az orosz támadásokat.

    Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának összefoglalója szerint nagy az orosz ellenállás. A megszállók Bahmut, Avdijivka és Novopavlovszkij irányban is folytatnak támadó hadműveleteket.

    A frontvonal mentén lövik az ukrán egységeket, megerősítik a vonalakat bizonyos irányokban és légi felderítést végeznek.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati hírösszefoglalója az orosz−ukrán háborúról.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok