Index Vakbarát Hírportál

Hétméteres bálnát sodort partra a tenger Franciaországban

2022. november 7., hétfő 20:02

Partra vetődött és elpusztult hétfőn egy 7,6 méter hosszú északi kacsacsőrű cet, a baleset rendkívülinek számít, mivel ez a cetfajta az Északi-sarkvidéken él. Az állat éjszaka eltévedhetett, de annyi energia még volt benne, hogy visszatérjen a tengerbe.

A 3,5 tonnás nőstény feltehetően megfulladt, miután a reggeli órákban megpróbált a dagállyal visszajutni a tengerbe – mondta el Jacky Karpouzopoulos, az Észak-franciaországi Emlőstani Koordinációs Központ (CMNF) elnöke.

Thierry Jauniaux, a belgiumi liege-i egyetem tengeri emlősök szakértője szerint a csőröscetfélék családjába tartozó északi kacsacsőrű cetek (Hyperodoon ampullatus) egy példányáról van szó. Ezek az állatok az északi-sarkvidéki tengerek mélyén élnek.

bálna tetemét az apály délutánra visszasodorta a homokos partra, miután mintegy három kilométert tett meg – mondta el Karpouzopoulos, aki szerint az állat éjszaka eltévedhetett, de annyi energia még volt benne, hogy visszatérjen a tengerbe, mielőtt elpusztult.

A francia szakértő szerint a cet megfeneklése rendkívüli eseménynek számít, negyven év alatt még nem látott ilyet.

A bálnát a helyszínen felboncolják, a párizsi Természettudományi Múzeum szeretné megkapni a csontvázát.

Nem az első eset

Jauniaux szerint azonban ugyanennek a cetcsaládnak az egyedei feneklettek már meg a tengerparton Belgiumban és Hollandiában, ami sok kérdést vet fel. A jelenség oka lehet szennyeződés, új betegségek megjelenése vagy olyan tengeri tevékenységek, amelyek megváltoztatják az állat viselkedését.

Az MTI beszámolója szerint februárban egy 9,53 méteres nőstény púpos bálna tetemére találtak rá egy pas-de-caIais-i strandon, Calais és Marck között. Ausztráliában szeptemberben pedig mintegy 200 gömbölyűfejű delfin pusztult el, amikor a partra sodorták őket a hullámok.

(Borítókép: Észak-Franciaország tengerpartjára sodort kacsacsőrű cet 2022. november 7-én. Fotó: Pascal Rossignol / Reuters)

Rovatok