Index Vakbarát Hírportál

Elkészült II. Erzsébet első szobra

2022. november 9., szerda 20:57 | aznap frissítve

Felavatták II. Erzsébet királynő első szobrát. Az 1,1 tonnás, 2 méter magas alkotás az észak-angliai York városában tekinthető meg.

A műalkotás avatásán III. Károly király és felesége, Kamilla is részt vett. 

A néhai királynő élete során mindig éberen ügyelt népe jólétére. Most pedig képmása fogja őrizni azt a teret, amely az elkövetkező évszázadokban Erzsébet királyné térré válik

– fogalmazott ünnepi beszédében III. Károly a The Press szerint.

A királynő mása 1,1 tonna súlyú, 2 méter magas, Franciaországból származó, lepine típusú mészkőből készült, és platinajubileumának megünneplésére tervezték. További érdekesség, hogy augusztusban, egy hónappal a halála előtt készült el.

Tojással dobálták meg a királyt

Az Index korábban arról számolt be, hogy a brit rendőrség november 9-én őrizetbe vett egy férfit, aki tojással dobálta meg Károly királyt és Kamilla királynét szerdán, akik éppen York városában tartózkodtak, hogy felavassák II. Erzsébet királynő szobrát.

A férfi a tojásdobálás közben kifütyülte a királyi családot, és azt kiabálta, hogy „ez az ország a rabszolgák vérére épült”, és „nem az én királyom”. A tömegből néhány ember erre „Isten óvja a királyt” skandálással reagált, mások pedig azt kiáltották, hogy „szégyellje magát”.

(Borítókép: Lindsey Parnaby / AFP)

Rovatok