Index Vakbarát Hírportál

A magyar diplomáciát nem lepte meg, hogy a szlovák külügyminiszter szerint Orbánék a Kreml kézikönyvéből dolgoznak

2022. november 9., szerda 11:52

A szlovák diplomácia vezetője a Napunk című szlovák lapnak adott interjút, amelyben többek között reagált egy korábbi kijelentésére, miszerint Orbán Viktor térképe miatt paranoiásak, emellett beszélt a magyar szankcióellenes kampányról, valamint a szlovák–magyar határszakasz helyzetéről. Menczer Tamás külügyi államtitkár válaszában azt írta: a magyar kormány mindig a magyar érdekeknek megfelelően cselekszik.

Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter a Napunk című szlovák lapnak adott nagyinterjút, amelyben elsőként a nagy felháborodást keltő, a Rzeczpospolitának adott interjújáról kérdezték. Akkor azt mondta, hogy „a szlovákoknak, a románoknak, Kárpátalja és a Vajdaság lakóinak „joguk van a paranoiára” Magyarországgal kapcsolatban, amíg Orbán Viktor a történelmi Magyarország térképét tartja az irodája falán”.

Az interjúra több szlovákiai magyar politikus is reagált, többek között uszítónak nevezve a minisztert. Rastislav Kácer elmondta, hogy nagy tisztelője a történelmi Magyarországnak, de úgy véli, ha nem lenne bennünk paranoia, nem lennénk normálisak. A külügyminiszter hozzátette, hogy bírálói valószínűleg nem olvasták végig az interjút, abban ugyanis igazából nagyon pozitívan nyilatkozik Magyarországról, Orbán Viktor történelmi térképek iránti rajongását viszont egyéb kijelentéseinek fényében is értelmezi.

Magyarország egyedül van nézetével az EU-ban

A szlovák külügyminisztert faggatták arról is, hogy mit gondol a magyar kormány nagyszabású kampányáról, amely szerint a szankciók jobban ártanak Európának, mint Oroszországnak, és ha a szankciókat feloldanák vagy enyhítenék, az infláció is azonnal enyhülne.

Kácer szerint ezek az érvek teljesen elhibázottak, és olyanok, mintha a Kreml kézikönyvéből származnának.

Az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában

– vélekedett a külügyminiszter, aki szerint ezek a szankciók semmiképpen sem károsabbak Európa számára. Azzal sem ért egyet, hogy ezek a szankciók Oroszországot segítenék, hiszen ha ez igaz lenne, akkor az oroszok nem lázadoznának ellene.

Magyarország ezzel a nézettel egyedül van az Európai Unióban, és teljesen elszigetelődött a többi nyugati szövetségesétől

– jelentette ki a diplomata.

Nem terveznek határellenőrzést a szlovák–magyar határon

Nemrég írtunk róla, hogy a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom, a KDH Magyarországot hibáztatja a Szlovákiába érkező migránsok miatt. A KDH elnöke, Milan Majersky szerint Szlovákia eredményesebben ellenőrzi az Ukrajnával közös határát, mint Magyarország a saját déli határszakaszát, ezért, ha másképp nem megy, a szlovák hatóságoknak lépniük kell, és határellenőrzést kell bevezetniük a szlovák–magyar államhatáron.

Ezzel szemben Rastislav Kácer arról beszélt, ha szükséges lenne, bevezetnék a határellenőrzést, de szerinte nem Szlovákia a migráció célországa. A szlovák schengeni határ az egyik legjobban őrzött külső schengeni határ. Többé-kevésbé biztos benne, hogy ezen a határon keresztül nem folyik ellenőrizetlen migráció.

Ha lezárnánk a határt, mint a Covid alatt tettük, az emberek fellázadnának, és ezt nem akarjuk. Nem akarunk kellemetlenségeket okozni az embereknek

– mondta a diplomata, aki felhívta rá a figyelmet, hogy több ezer ember ingázik naponta Magyarországra dolgozni, és fordítva, sok embernek Magyarországon van az állandó lakhelye, de Szlovákiában dolgozik.

Reagált a magyar külügy

Menczer Tamás külügyi államtitkár Rastislav Kácer nyilatkozatára közösségi oldalán reagált. Mint írta, a szlovák diplomatáról „már sokszor kiderült – think thank-vezetőként, nagykövetként és külügyminiszterként is – hogy nem szereti a magyarokat”. „Ezt mi sajnáljuk, de tudomásul vesszük” – tette hozzá.

Azonban mi a provokációinak nem ülünk fel, a V4-es szövetség erejét megőrizzük, ezt lerombolni Rastislav Kácer sem tudja. A magyar kormány mindig a magyar érdekeknek megfelelően cselekszik, mi a béke pártján állunk, azonnali tűzszünetet és békét akarunk, akkor is, ha Rastislav Kácernek ez nem tetszik

– tette hozzá az államtitkár.

(Borítókép: Rastislav Kácer 2013 októberében. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok