Index Vakbarát Hírportál

Leállt Svédország legnagyobb atomerőműve

2022. november 9., szerda 17:25

Váratlanul le kellett állítani szerdán Svédország legnagyobb nukleáris reaktorát, az Oskarshamn 3-at egy turbina leállása miatt. Az atomerőműből nem jelentettek radioaktív szivárgást vagy esetleges más kockázatokat.

Désirée Liljevall, a létesítményt üzemeltető OKG vállalat szóvivője elmondta, hogy a meghibásodás miatt le kellett választani a reaktort a hálózatról. Hozzátette: a hibaelhárítás folyamatban van – jelentette az SVT svéd közszolgálati televízió.

Az atomerőműből nem jelentettek radioaktív szivárgást vagy esetleges más kockázatokat. A leállás azonban a szárnyaló energiaárak és a téli magasabb energiaigények miatt kritikus időben történt. A Nord Pool páneurópai energiaelosztó hálózat közlése szerint egyelőre nem tudni, mennyi ideig marad üzemen kívül a svéd reaktor, „több információ várható 24 órán belül”. 

Az OKG honlapja szerint az Oskarshamn 3 a világ egyik legnagyobb forralóvizes reaktora. Az építési munkálatok a nyolcvanas években kezdődtek, a reaktort pedig öt évvel később helyezték üzembe. Az erőműben eredetileg három reaktor működött, de ebből kettőt végleg leállítottak. A megmaradt reaktor 1400 megawatt áramot termel.

A tízmilliós Svédországban még két atomerőmű üzemel: az egyik Stockholmtól északra, Forsmarkban, a másik Göteborgtól délre, Ringhalsban. A ringhalsi erőmű egyik reaktorának újraindítását január 31-ig el kellett halasztani karbantartási munkálatok miatt.

Rovatok