Index Vakbarát Hírportál

Putyin békeajánlatot kaphatott?

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2022.11.11. 06:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orosz hekkerek törhették fel a Medibank ausztrál egészségügyi biztosító adatbázisát az ausztrál rendőrség pénteki bejelentése szerint, amelyben hozzátették, hogy már felvették a kapcsolatot az orosz hatóságokkal is.

    Reece Kershaw az ausztrál szövetségi rendőrség részéről elmondta, fényt derítettek az elkövetők személyazonosságára, ám részleteket nem árult el. A sajtótájékoztatón hozzátette, hogy vélhetően ez a hekkercsoport felelős több, a világ más részeiből jelentett nagyobb behatolásokért is.

    Az ausztrálok dühösek, és válaszokat akarnak!

    – fogalmazott Kershaw. Oroszország canberrai nagykövetsége egyelőre nem reagált a bejelentésre.

    Ausztrália egyik vezető magán-egészségbiztosítója a héten jelentette be, hogy hekkerek fértek hozzá becslések szerint 9,7 millió jelenlegi és volt ügyfele, köztük Anthony Albanese miniszterelnök személyes adataihoz. A kiberbűnözők csütörtökön 10 millió dollárt (mintegy 4 milliárd forintot) követeltek az ellopott adatokért cserébe.

    A korábban nyilvánosságra hozott értesülések szerint a számítógépes behatolók jelentős károkat okoztak, és olyan embereket céloztak meg, akiket kábítószer-függőség, nemi betegség vagy terhességmegszakítás miatt kezelnek – írta az MTI.

  • Pénteken, azaz november 11-én tartják az autóbalesetben meghalt Krill Sztremuszov herszoni kormányzóhelyettes temetését – számolt be a RIA Novosztyi orosz híroldal Telegram-csatornáján. 

    A bejegyzésből az is kiderült, a kormányzóhelyettestől a szimferopoli dómban vesznek végső búcsút.

    Mint arról korábban beszámoltunk, Kirill Sztremuszov november 9-én, autóbalesetben vesztette életét. A hírt nem sokkal az előtt közölte az orosz média, hogy bejelentették az orosz csapatok visszavonulását Herszonból

  • Az ukrán hatóságok 1570 Starlink típusú műholdas internetállomást kaptak Lengyelországtól – jelentette be csütörtökön Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális transzformációért felelős minisztere Telegram-csatornán. 

    A terminálok beszerzése különösen fontos most az elektromos árammal kapcsolatos problémák miatt. Amikor nincs áram, egyes régiókban nem működnek a mobilszolgáltatók és az internetszolgáltatók sem. A Starlink állomások nyilvános wifipontokat biztosítanak a lakosságnak, így az emberek kapcsolatba léphetnek egymással

    – írta a posztban. 

  • Ukrajna védelmi minisztere csütörtökön azt mondta, nem hiszi, hogy Oroszország valóban atomfegyvert használna Ukrajnában, mert „nem lenne praktikus”, de a kockázattal számolni kell – írja a Reuters

    Nem hiszem, hogy használni fogják. De ha a szomszédod egy majom, akinél van egy gránát, akkor számolni kell a kockázattal. De ez nem lenne gyakorlatias és praktikus lépés a részükről 

    – mondta Olekszij Reznyikov. Egy interjújában azt mondta, reméli, hogy India és Kína világossá tette Moszkva számára, hogy a nukleáris fegyverek használatával átlépné a „vörös vonalat”. 

    Nem tudjuk, hogy az atomfegyvereik milyen állapotban vannak. Sőt, ők sem tudják, mert az utolsó tesztet az 1990-es években hajtották végre Kazahsztánban, több mint harminc éve

    – tette hozzá.

  • Herszoni lakosok látták, amint orosz haditechnikai eszközök és Kamaz teherautók vonulnak a Dnyeper (Dnyipro) folyón átívelő Antonyivszkij-híd felé – közölte Halina Luhova, Herszon város ukrán katonai adminisztrációjának vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    A helyzet feszült, bonyolult. Nincs internet. A megszálló hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy ne legyen internet a városban. Tegnap este óta senkivel nem tudtam kommunikálni, így csak olyan információval rendelkezem, amely tegnap elérhető volt

    – mondta a tisztségviselő.

    Közölte, hogy herszoni lakosok elmondása szerint szerda este orosz haditechnikai eszközök mozgását figyelték meg. Ezenfelül Kamaz teherautókat láttak oszlopban haladni és néhány, a helyiektől eltulajdonított személygépkocsit. A járművek elhagyták Sznyihurivkát az Antonyivszkij-híd irányába.

    Nagy volt a torlódás, oszlopokban haladtak

    – jegyezte meg Luhova az MTI szerint.

  • Az orosz köztisztviselők titokban ellenőrzik és használatra kész állapotba hozzák a szovjet kori óvóhelyeket, és nem csak az Ukrajnával határos régiókban. A Bloomberg forrásai szerint több orosz köztisztviselő is ellenőrzi a pincéket és a többi védett helyet. 

    Erre abban az esetben lehet szükség, ha az ukrajnai konfliktus kiszélesedése esetén igénybe kell venniük a polgári védelmi infrastruktúrát. A lap szerint erről semmilyen hivatalos bejelentést nem tettek, és nem is kapcsolódik semmilyen konkrét fenyegetéshez.

    Ám miután több hiba is csúszott a részleges mozgósítás megvalósításába, az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy nem vállalnak több kockázatot.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki hírösszefoglalója az orosz−ukrán háborúról. Csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok