Index Vakbarát Hírportál

Putyin békeajánlatot kaphatott?

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2022.11.11. 13:39
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Ukrán Fegyveres Erők az orosz csapatoktól nemsokára visszaszerzik a dél-herszoni Dnyeper folyó jobb partszakaszát. A végső szakasznál járnak a Dnyeper jobb partjának visszaszerzésében a déli Herszon régióban – közölte pénteken egy regionális törvényhozó.

    Szerhij Khlan, a Herszon területi tanács egyik képviselője egy tájékoztatón azt is elmondta, hogy sok orosz katona nem tudta elhagyni Herszon városát a több hónapos megszállás után, és civil ruhát öltött – írja a The Independent.

  • Több felvétel is készült arról, hogy a Herszoni területre visszatérő ukrán katonákat felszabadítóként üdvözölte a helyi lakosság. 

    Az egyik videón az látható, hogy a katonákat „fiainknak” szólították a helyiek, miközben megölelték őket.

     Ehhez hasonló üdvözlés látható több másik felvételen is:

  • Vádat emelt a svéd ügyészség két férfi ellen, akik a vád szerint Oroszország javára kémkedtek, súlyosan veszélyeztetve a skandináv ország biztonságát – jelentették be pénteken Stockholmban.

    Az ügyészség közleménye szerint egy testvérpárról, egy 35 és egy 42 éves férfiról van szó. Tavaly vették őket őrizetbe, mindketten tagadják az ellenük felhozott vádakat.

    „A gyanú szerint nagyon súlyos bűncselekményt követhettek el Svédország hírszerzési és biztonsági rendszere ellen, kiemelt fontosságú tényezők érintettek” – fogalmaztak a hatóságok az MTI szerint.

    A két férfi egy évtizeden keresztül, 2011-től kezdődően láthatta el titkos információkkal az orosz katonai hírszerzést (GRU). Egyikük ebben az időszakban a svéd fegyveres erőknél dolgozott a bírósági iratok szerint.

  • A General SZVR nevű orosz Telegram-oldal tett közzé egy olyan értesülést, amely szerint Vlagyimir Putyin csütörtökön békeajánlatot kapott.

    A nem éppen Kreml-barát, korábban is érdekes információkkal előálló oldal azt írta pénteki bejegyzésében, hogy az orosz elnök most először kapott hivatalos békeajánlatot a háború kezdete óta. „A tegnap érkezett »békeajánlat« egy közvetítő országtól származik, de az átadására használt csatorna, valamint a folyamatban érintett személyek alapján nem vonható kétségbe, hogy valóban komoly szándék rejlik mögötte” – írta a csatorna, majd azt is hozzátették, hogy a közvetítők 

    azt javasolták Putyinnak, hogy ne vegye félvállról ezt az ajánlatot, hanem »ragadja meg« a lehetőséget. 

    A bejegyzésben ezután tértek rá arra, hogy milyen feltételek szerepelnek ebben az állítólagos békeajánlatban. Ennek alapján a megegyezés egy hét éves időtávlatra szóló ideiglenes fegyverszünetnek tűnik, amelyet több ország garantálna. Az SZVR szerint az ajánlat részletei a következők: 

    • A két ország fegyverszünetet köt, és ezt 6 másik ország garantálja. 
    • Oroszországnak minden haderejét vissza kell vonnia Ukrajna nemzetközileg elismert államhatárai mögé.
    • Ukrajna visszakapná a megszállt területeket, az egyedüli kivétel ez alól a Krím félsziget, amely – demilitarizált zónaként – egyelőre orosz fennhatóság alatt maradna a következő hét évre.
    • Oroszország garanciát kapna arra, hogy Ukrajna a következő hét évben nem csatlakozik a NATO-hoz.
    • És végül a jogilag Moldovához tartozó, Ukrajnával határos Dnyeszter Menti Köztársaságot (Transznisztria) is el kellene hagyniuk az oroszoknak, a terület visszakerülne Moldovához. 

    Az oldal szerint Putyinék pénteken és a következő napokban alaposan kitárgyalják, hogy elfogadják-e a javaslatot. „Bízunk abban, hogy van esély az ukrajnai konfliktus lezárására azáltal, hogy a felek békét kötnek” – írta az SZVR, hozzátéve: azért nem árultak el ennél pontosabb részleteket, illetve nem nevezték meg a közvetítésben szerepet vállaló országokat, személyeket, hogy ne veszélyeztessék ezzel a tárgyalást. 

  • Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan Kairóban tárgyal az új START nukleáris fegyverkezési szerződésről – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

    Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte, hogy a két fél rövidesen találkozik, és megvitatják a szerződés szerinti ellenőrzések újraindítását, amelyek Oroszország ukrajnai inváziója előtt szüneteltek.

    Rjabkov megjegyzései szolgáltatták az első megerősítést arra vonatkozóan, hogy a tárgyalásokra Egyiptomban kerül sor. Azt mondta, hogy a megbeszélésekre november végén-december elején kerül sor – írja a The Independent.

    A 2011-ben életbe lépett új START-szerződés korlátozza az Egyesült Államok és Oroszország által telepíthető stratégiai nukleáris robbanófejek számát, valamint a szárazföldi és a tengeralattjáró-alapú rakéták és bombázók bevetését.

    Oroszország augusztusban felfüggesztette a szerződés szerinti együttműködést az ellenőrzésekhez Washington és szövetségesei által bevezetett utazási korlátozásokra hivatkozva, de kijelentette, hogy továbbra is elkötelezett a szerződés rendelkezéseinek betartása mellett.

  • Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságánál tartott kihallgatásokon az elfogott ukrán katonák elmondták a civilek donbászi meggyilkolásának részleteit, és vallomásukban a bűntudat szemernyi jele sem látszott. Az orosz TASZSZ hírügynökség szerint erről pénteken számolt be újságíróknak a brit sajtószolgálat.

    „Az ukrán katonák vallomásában egy szemernyi megbánás vagy megbánás sincs a tetteik miatt. A vallomások nagyon hasonlítottak egymásra” – jegyezte meg a hivatal.

    A nyomozók megjegyzik, hogy az ukrán nacionalisták büntető tevékenysége a nácik 1941–1945-ös nagy honvédő háború alatti bűneihez hasonlítható.

    Ennek ékes példája egy idős nő, Galina Haritonova kegyetlen meggyilkolása Mariupolban, aki Oroszország felé támogató szavakat fogalmazott meg. Egy ukrán katona pisztollyal tarkón lőtte. Majd az őrizetbe vett Alekszej Tomilin mellkason lőtte, akit további két civil lakos megölésével vádolnak

    – áll a közleményben.

  • Az orosz fegyveres erők veszteségek nélkül befejezték az egységek és felszerelések átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára Herszon megyében – közölte pénteken Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

    Herszonban ma moszkvai idő szerint hajnali öt órakor (közép-európai idő szerint háromkor) befejeződött az orosz csapatok egységeinek átcsoportosítása a Dnyeper bal partjára. A jobb parton egyetlen katonai felszerelés és fegyverzet sem maradt

    – mondta a tábornok.

    Konasenkov szerint sikerült kivédeni, hogy a személyi állományban, a fegyverzetben, a hadfelszerelésben és a hadianyagban veszteség keletkezzen. Mint közölte, az összes orosz katona átkelt a Dnyeper bal partjára, a Herszon megye jobb parti részét elhagyni kívánó civilek pedig segítséget kaptak a távozáshoz.

    A tájékoztatás értelmében az orosz alakulatok a folyam bal partján elfoglalták a műszakilag előkészített védelmi vonalakat és állásokat – írta az MTI. 

  • A közösségi médiában terjedő felvételek szerint péntek délelőtt ismét az ukrán nemzeti színek voltak láthatóak a herszoni regionális központ épületénél.

    Egyelőre nincs hír arról, hogy az ukrán hadsereg behatolt volna az oroszok által elhagyott városba, így az feltételezhető, hogy a lobogót helyi partizánok tűzték ki a városházánál.

  • Egy nyílt koporsóban, de fátyollal letakarva temették el Kirill Stremuszov volt herszoni kormányzóhelyettest, aki szerdán, az orosz visszavonulás kezdetének napján halt meg.

    Stremuszovot pénteken temették el a Krímben, Szimferopolban. Halálát a hivatalos közlések szerint egy közúti baleset okozta – amelyben ő volt a vétkes sofőr –, de a roncsról készült fotók alapján sokan kétségbe vonták, hogy valóban így történt-e.

    Az elhunyt kormányzóhelyettest Vlagyimir Putyin posztumusz Bátorságrenddel tüntette ki.

  • A Kreml pénteken kijelentette, hogy mindig komolyan veszi a fogolycsere-ajánlatokat az Egyesült Államokkal, amikor arról kérdezték, hogy Oroszország kész-e tárgyalásokat folytatni Washingtonnal.

    „Vannak létező csatornák, ezeknek diszkrétnek kell lenniük” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a The Independent szerint.

    Joe Biden amerikai elnök szerdán azt mondta, hogy elvárja Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy komolyabban tárgyaljon egy esetleges fogolycseréről, amellyel biztosítható lenne Brittney Griner amerikai kosárlabdasztár szabadon bocsátása, akit kábítószer-birtoklás vádjával kilenc évre elítéltek, és egy orosz büntetőtelepen tartják fogva.

  • Betiltották Kijev megyében a karácsonyi ünnepi díszkivilágítást – számolt be Olekszij Kuleba, Kijev megye Katonai Közigazgatásának vezetője pénteken. 

    A vezető elmondta, hogy a rendelet minden kiskereskedelmi, közösségi és állami tulajdonra vonatkozik.

    Az ünnepi karácsonyfát, a parkokat és az utcákat sem díszítik majd világító elemek

    – húzta alá Kuleba a Kárpátalja.ma szerint.

    Kijev megye az első olyan ukrán terület, ahol betiltották a díszkivilágítást. 

  • A Szumi, a Harkivi és a Poltavai terület bizonyos részein áramszünet van, mivel pénteken hajnalban az oroszok ismét csapásokat hajtottak végre a kritikus energiaipari létesítmények ellen – közölte az ukrán energetikai vállalat.

    Korábban közölték, hogy Kijevben, valamint a Kijevi, a Csernyihivi, a Cserkaszi és a Zsitomiri terület bizonyos részein kellett leállítaniuk a szolgáltatást. Ezeken a területeken érvényben maradtak a korlátozások, és most három új régióban is bevezették azokat. 

    A rendkívüli lépésre azért van szükség, hogy megakadályozzák a túlterheltség miatt esetlegesen bekövetkező baleseteket – közölték.

  • Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt pénteken kérdezték meg arról egy sajtótájékoztatón, hogy miként értékeli az orosz vezetés a Herszonban történt eseményeket. Peszkov azt mondta, hogy

    a régió jogi státusza nem változott meg a visszavonulás után sem.

    „Ez a terület az Orosz Föderáció alárendeltségébe tartozik. Ezt az alárendeltséget a törvények szabályozzák, és ezt nem lehet megváltoztatni” – fogalmazott a szóvivő, miközben arra is utalt, hogy nem bánták meg azt a szeptember végén rendezett nagy ünnepséget sem, amelyben a Herszoni terület Oroszországhoz csatolását ünnepelték.

  • Összeomlott az Antonivszkij híd, az egyetlen olyan közúti átkelő Herszonban, ami biztosította az orosz csapatok gyors átkelését a Dnyeper folyó keleti partjára – írta a The Guardian

    A helyi média által közzétett fotókon az látható, hogy a híd egyes szakaszai teljesen megsemmisültek. A Dnyeperen átívelő következő közúti átkelő több mint 70 kilométerre van Herszon városától.

    Arról azonban egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a híd összeomlását. Mint arról korábban írtunk, Oroszország szerdán úgy döntött, hogy visszavonul a Dnyeper folyó nyugati partjáról, és csapatait a túlpartra helyezi át.

  • Joe Biden amerikai elnök valószínűleg megvitatja kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel Oroszország Ukrajnában zajló háborúját a G20-ak Balin zajló csúcstalálkozóján.

    Egy magas rangú Biden-kormánytisztviselő szerint Oroszország ukrajnai háborúja és Észak-Korea kérdése valószínűleg szóba kerül – jelentette a Reuters.

    A múlt héten az Egyesült Államok tudomásul vette a kínai elnök megjegyzéseit, melyek szerint nem kellene nukleáris fegyvereket használni Ukrajnában. Hszi Csin-ping Olaf Scholz német kancellárral folytatott találkozóján egyetértett abban, hogy mindkét vezető ellenzi a nukleáris fegyverhasználatot.

  • Az orosz haditengerészet a nukleáris meghajtású Poszeidón torpedó tesztjére készülhet a következő hetekben – közölte a CNN-nel egy magas rangú amerikai tisztviselő.

    A portál szerint többek közt a Belgorod nevű orosz tengeralattjáró is részt vesz a teszt előkészületeiben, amelyek az északi sarkkörön túl zajlanak. Az amerikaiak úgy tudják, hogy a múlt héten a Belgorod és több másik orosz hajó már kifutott egy küldetésre, de akkor a teszt végrehajtása nélkül tértek vissza. Véleményük szerint mindezt az magyarázza, hogy az oroszok valamilyen technikai problémába ütköztek.

    „Az orosz hadiipar nehéz időkön megy keresztül. Látjuk azt, hogy a nyugati szankciók megfosztják őket a csúcstechnológiás katonai eszközökkel, ezért továbbra is érvényben kell maradniuk” – mondta ezzel a teszttel kapcsolatban egy nyugati ország diplomatája a CNN-nek, miközben arra is utalt, hogy az ukrajnai háborúban is látszódnak e nehézségek.

    A nukleáris meghajtással rendelkező Poszeidón torpedó képes hagyományos töltetek, valamint nukleáris töltetek hordozására is. Azt viszont még az amerikaiak sem feltételezik, hogy most az oroszok egy nukleáris töltettel tesztelnék a fegyver működését. 

  • 12 újabb herszoni település visszafoglalását jelentette be péntek reggel az ukrán hadsereg vezérkara. 

    Azt írták, hogy Dudcsany, Pjatikatki, Borozenszke, Szadok, Bezvodnye, Iszcsenka, Kosztomszka, Krasznojubetszk, Kalinyivszke, Bobrovi Kut, Bezimenne és Blagodatnye településeit foglalták vissza. A Dnyeper bal partján található településekről van szó, ahonnan zajlik az oroszok visszavonulása.

    A közleményben azt is hozzátették, hogy az ukrán támadás folytatódik Herszonban, miközben orosz támadásokat vertek vissza a luhanszki és a donyecki területen is.

  • Az OSINT Twitter-oldalán osztottak meg egy videót arról, amint alacsonyan szálló ukrán Mi–8-as helikopterek egy rakétatámadást hajtanak végre.

    Az akciót a Kelet-Ukrajnában, a luhanszki területen hajtotta végre az ukrán légierő – tette hozzá kommentben a videó megosztója. 

  • Egy rövid infógrafikán látható az, hogy Ukrajna miként nyomult előre az utóbbi napokban a herszoni területen.

    Az oroszok szerdán jelentették be, hogy elhagyják a herszoni területet. Az ukrán védelmi miniszter szerint körülbelül 1 hétbe telhet, mire teljesen ellenőrzésük alá vonják a régiót.

  • Az orosz katonák magukra hagyták sebesült bajtársaikat, miközben visszavonulnak a dél-ukrajnai Herszon városából – írja a The Daily Telegraph.

    Nyikolaj, a térségben harcoló ukrán katona a lapnak elmondta, hogyan vonulnak ki az orosz csapatok Herszonból.

    „Megerősített, biztosítottabb állásokba vonulnak vissza az orosz csapatok, de még mindig voltak lakott területek, ahol harcokat láttunk. Visszavonulnak, mert veszteségeket szenvednek, nagyon súlyos veszteségeket. Ráadásul még a katonáik holttestét sem viszik el, a sebesülteket pedig hátrahagyják” – jelentette az ukrán katona.

  • Az ukrajnai háború megmutatta, hogy a katonai konfliktusok milyen súlyos áldozatokat követelnek nemcsak az emberektől, hanem a bolygótól is – állítják az ENSZ egyiptomi klímacsúcsán részt vevő szakértők.

    A dízelmeghajtású tankok, vadászgépek és rakétalövések okozta szén-dioxid-kibocsátásoktól kezdve a városi és erdőtüzeken át a menekültek hatalmas hullámáig a konfliktus hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt is kibocsátott.

    „Senki sem foglalkozott igazán ezzel a problémával” – mondta Axel Michaelowa, a Zürichi Egyetem nemzetközi klímapolitikai kutatócsoportjának vezetője.

    Oroszország inváziója nyomorba taszította Ukrajnát, fokozta a geopolitikai feszültségeket, felhajtotta a globális energia- és élelmiszerárakat, és elterelte a világközösség figyelmét az éghajlatvédelmi intézkedések sürgős szükségességéről – írja a Moscow Times.

    A gyorsan felmelegedő világ „nem engedhet meg magának egyetlen puskalövést sem” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a COP27 konferencián, azzal érvelve, hogy az agresszorok „tönkreteszik a világ képességét, hogy egységesen dolgozzon egy közös cél érdekében”.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők beszámolója szerint egy nap alatt összesen 710 orosz katona esett el Oroszország ukrajnai háborújában. Ezzel 79 400-ra nőtt az összecsapásokban meghalt orosz katonák száma.

    A bejegyzésben azt írták, az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 

    • 2814 tank,
    • 5696 páncélozott katonai járművet,
    • 1817 tüzérségi rendszert,
    • 205 légvédelmi rendszert,
    • 261 katonai helikoptert,
    • valamint 16 hajót semmisített meg. 
  • A visszavonulás után, csütörtök éjjel az oroszok felrobbantották maguk után a herszoni vasúti hidat.

    Eleinte sokan azt feltételezték, hogy egy másik hídról, az utóbbi időben az ukránok által megrontált Antonovszkij-hídról lehet szól, de egy másik felvétel igazolta, hogy a vasúti hídról van szó, amelynek egy része le is szakadt. 

    Péntek hajnalban több helyen is robbanásokat jelentettek Herszonban, de – mint megírtuk – jelenleg nehéz kiigazodni abban, hogy pontosan mi is történik a városban

  • Törökország minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy „az ukrán válság gyorsan és igazságosan rendeződjön” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken Szamarkandban, a Török Államok Szervezetének (OTH) csúcstalálkozóján.

    Megtesszük a szükséges erőfeszítéseket annak érdekében, hogy igazságos békét teremtve véget vessünk a kilenc hónapja tartó ukrajnai háborúnak. Az élelmiszerválság megelőzése érdekében is erőfeszítéseket teszünk

    – mondta Erdogan a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

    A török elnök korábban többször is kijelentette, hogy Ankara folytatja közvetítői erőfeszítéseit az ukrajnai konfliktus megoldására, beleértve a Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán vezető közötti tárgyalások megszervezését.

  • Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov szerint legalább egy hétig tart, amíg Oroszország kivonul Herszon városából.

    „Oroszországnak még mindig 40 ezer katonája van a térségben, és a hírszerzés szerint erői a városban és annak környékén maradtak” – mondta Reznyikov a Reutersnek adott csütörtöki interjújában.

    Hozzátette, „nem olyan egyszerű egy vagy két nap alatt kivonni ezeket a csapatokat Herszonból. Minimum egy hetet vesz igénybe.” A hírszerzés szerint az orosz erők a városon belül, a város körül és a Dnyipro nyugati partján maradtak.

    Vadim Szkibickij, Ukrajna katonai hírszerzési főnökének helyettese szerint a város jobb partján állomásozó orosz erők több mint fele még mindig ott van – ezt az erőt korábban 20 ezer főre becsülték.

  • Az Egyesült Államok 400 millió dollár értékben küld katonai segélyt Ukrajnának – jelentették be csütörtökön tisztviselők.

    A Pentagon szerint a segélycsomag nagy mennyiségű lőszert és első ízben négy könnyen bevethető, mozgékony Avenger légvédelmi rendszert tartalmaz.

    „A megnövelt légvédelem kulcsfontosságú lesz Ukrajna számára, mivel Oroszország továbbra is cirkálórakétákkal és iráni gyártmányú drónokkal támadja a kritikus polgári infrastruktúrát” – mondta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó.

    Az Egyesült Államok emellett 100 ezer lövedéknyi, dél-koreai gyártótól származó tarackot is vásárol, amelyet Ukrajnának fog biztosítani – tette hozzá az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin.

  • Az ukrajnai háború elől november 10-én 24 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be a rendőrség honlapján. 

    Hozzátették: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Az ukrán csapatok aknákkal teli települések tucatjait visszafoglalták Dél-Ukrajnában, melyekről kivonultak az orosz erők – közölték a tisztviselők egy nappal azután, hogy Moszkva bejelentette kivonulását a stratégiai fontosságú Herszon tartomány fővárosából.

    Csütörtök este voltak arra utaló jelek, hogy az ukrán erők egyre közelebb kerülnek a Dnyipro folyó torkolatánál fekvő kikötővároshoz, Herszonhoz – mondta egy ukrán katonai elemző.

    Legalább egy hétig tartana, amíg Oroszország kivonulna Herszon városából – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Reutersnek adott csütörtöki interjújában. Oroszországnak még mindig 40 000 katonája van a régióban, és a hírszerzés szerint erői a városban és annak környékén maradtak – mondta Reznikov.

  • Ötemeletes lakóépületet ért támadás Mikolajivban – számolt be róla a régió vezetése Facebookon. 

    A bejegyzésben azt írták, a mentők és a katasztrófavédelem munkatársai 13 egységnyi felszereléssel és 68 fős személyzettel vonultak a helyszínre, hogy felkutassák a romok alatt csapdába esett embereket.

    November 11-én éjjel bombatalálat ért egy 5 emeletes lakóházat Mikolajivban. Az épület egy része az 5. emelettől az 1. emeletig megsemmisült. Lehet, hogy emberek vannak a romok alatt. Az állami katasztrófavédelmi szolgálat jelenleg is a helyszínen van 

    – írták. 

  • Magyarország területére november 10-én az ukránmagyar határszakaszon 5097 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 4620 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség.

    Hozzátették: a beléptetettek közül a rendőrség 161 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Rovatok