Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump inkább beperli a kongresszusi vizsgálóbizottságot, hogy ne kelljen tanúskodnia

2022. november 12., szombat 07:45

Donald Trump volt amerikai elnök beperli az amerikai Capitolium elleni támadást vizsgáló képviselőházi bizottságot, hogy ne kelljen teljesítenie a tanúvallomásra felszólító idézést.

A péntek este benyújtott kereset azt állítja, hogy bár a korábbi elnökök a múltban önként beleegyeztek abba, hogy a kongresszusi idézésre válaszolva tanúvallomást vagy dokumentumokat adjanak át, „egyetlen elnököt vagy volt elnököt sem kényszerítettek erre” − írta meg az AP hírügynökség.

A régóta fennálló precedens és gyakorlat az, hogy a hatalmi ágak szétválasztása tiltja, hogy a kongresszus arra kényszerítsen egy elnököt, hogy tanúvallomást tegyen előtte

− fogalmazott David A. Warrington, Trump ügyvédje a Trump szándékát bejelentő nyilatkozatában.

Warrington elmondta, hogy Trump „jóhiszeműen erőfeszítéseket tett a bizottsággal való együttműködésre, hogy ezeket az aggályokat a végrehajtó hatalom előjogainak és a hatalmi ágak szétválasztásának megfelelően oldja meg”, de a testület „ragaszkodik a politikai út követéséhez, így Trump elnöknek nem marad más választása, mint hogy a harmadik hatalmi ágat, az igazságszolgáltatást is bevonja ebbe a végrehajtó és a törvényhozó hatalom közötti vitába”.

A bizottság nem kívánta kommentálni a beadványt, amely napokkal az együttműködés megkezdésére meghatározott határidő előtt érkezett. A kereset azonban valószínűleg meghiúsítja annak lehetőségét, hogy Trumpnak valaha is tanúvallomást kelljen tennie, mivel a bizottság a törvényhozás januári ülésszakának végén várhatóan feloszlik.

(Borítókép: Joe Raedle / Getty Images / AFP)

Rovatok