Index Vakbarát Hírportál

A demokratáké a szenátus

2022. november 13., vasárnap 07:21

A demokraták szombaton megszerezték a szenátus feletti ellenőrzést, mivel Catherine Cortez Masto nevadai szenátor legyőzte Adam Laxalt volt republikánus főügyészt, ami döntő pillanat volt a félidős választáson, amelyen a demokraták szembeszálltak az elsöprő veszteséget jósoló előrejelzésekkel.

Catherine Cortez Masto nevadai győzelmével a demokraták megszerezték az 50 helyet, amelyre szükségük van ahhoz, hogy megőrizzék az irányítást a felsőházban, ami jelentős teljesítmény, tekintve, hogy a választók általában az elnök pártját büntetik a félidős választásokon − írja a The Washington Post

Georgiában még nem dőlt el a választás, de mivel a szenátusban szavazategyenlőség esetén az alelnök szavazata dönt, most már biztos a demokraták többsége. 

Catherine Cortez Masto szenátor újraválasztása Nevadában olyan győzelmet hozott, amely garantálja, hogy a szenátus 2023-ban a demokraták kezében lesz.

Az 58 éves Cortez Masto a kampányban és a munkájában is általában visszafogottan viselkedik. Még támogatói is elismerik, hogy sok választó nem ismeri a teljes nevét, és csak úgy szólítják: „la senadora”, vagyis a szenátor − írja a BBC

Bár Nevada 17 megyéjéből 16-ot elvesztett, Clark megyében, ahol az állam lakosságának több mint 70 százaléka él, fölényesen győzött. Nyíltan kiállt a legális abortusz és a fegyvertartás szigorítása mellett. Megszavazta Trump elítélését lázadásra való felbujtásért a 2021. január 6-i, az amerikai Capitolium elleni támadást követően.

A spanyolajkúak általában a demokrata párthoz húznak, és Donald Trump bevándorlási programja különösen ösztönözte őket arra, hogy a republikánusok ellen szavazzanak. Hat évvel ezelőtt Catherine Cortez Masto volt az Egyesült Államok első latino szenátora. 

Húsz éve nem történt ilyen a választásokon

Ez figyelemre méltó eredmény Joe Biden pártjától, nemcsak az elnök alacsony támogatottsága miatt, hanem azt is figyelembe véve, hogy az infláció jelenleg több mint 40 éves csúcson van.

Tekintettel arra, hogy Amerikában a félidős választások hagyományosan az ellenzéki pártnak kedveznek, az, hogy sikerült a szenátust megtartani, az elmúlt 20 év legjobb eredményét jelenti. Legutóbb ez George W. Bushnak sikerült 2002-ben.

Josh Hawley, Missouri megválasztott republikánus szenátora a Twitteren úgy fogalmazott, hogy pártjuk

jelenlegi formájában halott. Ideje eltemetni, és valami újat felépíteni. 

Joe Biden elnök úgy nyilatkozott, hogy hihetetlenül elégedett az eredménnyel, és hogy a Republikánus Pártnak most el kell döntenie, „kik is ők valójában”.

A mostani győzelem azért is fontos, mert a szenátusnak kell ellenjegyeznie a kormánytagok és a bírók kinevezését.  

Ez volt az ország egyik legnehezebb választása

Cortez Masto az ország egyik legnehezebb választásán nyert, kevesebb mint fél százalékponttal. Miközben a republikánusok az egész országban a demokratákat ostorozták a növekvő infláció miatt, ez a kérdés Nevadában különösen fontos volt, ugyanis ott a bérleti díjak és a benzinköltségek gyorsabban emelkedtek, mint az ország bármely más részén − írja a The New York Times

A republikánusok azt remélték, hogy a választók gazdasági aggodalmai és Cortez Masto asszony nehézségei, amelyek miatt nehezen tudott márkát teremteni magának Adam Laxalt előnyére válnak. Optimisták voltak abban is, hogy az állam latin-amerikai szavazóinak demokrata támogatását le tudják gyengíteni.

Laxalt, miután az előválasztási kampányban szélsőjobbodali fordulatot hajtott végre, a 2020-as választásokon elkövetett csalás alaptalan állításait népszerűsítette, és hónapokkal a szavazatok leadása előtt részletesen kidolgozta a választási csalás elleni küzdelem alapjait, a választások napjához közeledve megpróbálta a választók szélesebb csoportját megszólítani. Cortez Mastot és a demokraták politikáját okolta a magas nevadai gázárért, és a Las Vegas Review-Journal szerkesztőségének azt mondta, hogy „nem kérdés”, hogy Joe Bident jogszerűen választották meg.

(Borítókép: Catherine Cortez Masto. Fotó: David Swanson / Reuters)

Rovatok