Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump perel, hogy elkerülje az idézést

2022. november 14., hétfő 12:20

Donald Trump egykori amerikai elnök pénteken keresetet nyújtott be annak érdekében, hogy elkerülje a tanúskodást, illetve azt, hogy dokumentumokat kelljen szolgáltatnia annak a kongresszusi testületnek, amelyik a Capitolium ostromát vizsgálja.

A Capitolium ostromát vizsgáló képviselőházi bizottság idézést nyújtott be az egykori elnöknek, amiben az áll, hogy november 14-én meg kell jelennie a bizottság előtt. Az eredeti határidőt később meg is hosszabbították annak érdekében, hogy Donald Trump meg tudjon jelenni, és át tudja adni a dokumentumokat – írja a Reuters

Az idézés sérti Donald Trump alkotmányos, szólásszabadsághoz való jogát – állítják az egykori elnök ügyvédei egy 41 oldalas iratban, amelyben azt is leszögezték, hogy a testületnek nem áll jogában „kikényszeríteni a tanúvallomást”. 

Az ügyvédei szerint a testület Donald Trump azon alternatív javaslatát is figyelmen kívül hagyta, hogy írásban válaszolna a kérdésekre. A levél szerint Donald Trump megvizsgálta a birtokában lévő dokumentumokat, azonban nem talált olyat, amely megfelelt volna a testület kiszabott kritériumainak. Ügyvédei arra is kitértek, hogy Trump megvizsgálná, miszerint „illendő lenne-e” írásban válaszolnia a kérdésekre. 

A bizottság több vizsgálatot is folytatott annak érdekében, hogy kiderüljön, Donald Trump felelős volt-e a Capitolium ellen elkövetett merényletért. A testület azt nem közölte, hogy hogyan fognak eljárni abban az esetben, ha Donald Trump figyelmen kívül hagyja az idézést.  

Rovatok