Index Vakbarát Hírportál

III. Károly alaposan megkeverte a kártyákat

2022. november 15., kedd 19:58

III. Károly király nekilátott, hogy kibővítse a királyi család azon tagjainak körét, akik képviselhetik az udvart külföldön és belföldön különböző rendezvényeken, illetve magát az uralkodót is helyettesíthetik, ha az éppen nem elérhető, mondjuk éppen külföldön tesz hivatalos látogatást.

A listán jelenleg Kamilla királyné és a királyi család még négy tagjának neve található, azonban közülük ketten, Harry herceg és András herceg már nem látnak el ilyen feladatokat. A király által kezdeményezett változtatásokat felolvasták a Lordok Házában, amelyre választ ad a felsőház, hogy aztán a kormány beterjessze törvényjavaslat formájában az alsóház elé, hogy hivatalossá váljon a névsor.

Ez a gyorsított törvényhozási lépés segíthet megoldani azt az áldatlan alkotmányossági problémát, hogy legyen megfelelő számú alkalmas személy, aki bizonyos esetekben helyettesítheti az uralkodót. Jelenleg ugyanis az öt alkalmas személyből kettőt kizártak. Andrástól, York hercegétől az Epstein-botrányban játszott szerepe miatt vonták meg a királyi kötelezettségek teljesítésének jogosítványait, és fosztották meg katonai rangjától, elismeréseitől. Az ügy hátteréről itt olvashat részleteket.

Harry, Sussex hercege pedig már jó ideje az Egyesült Államokban él családjával, és saját kérésére lépett vissza a királyi család oldalán korábban betöltött szerepköréből. Harry botrányoktól sem mentes kiválásáról a királyi család szoros kötelékéből itt írtunk.

Elkerülendő a botrányt, a király csavart egyet a listán

Ahelyett, hogy András és Harry herceget egyszerűen törölték volna a listáról, III. Károly azt indítványozta, hogy inkább bővítsék azt. Ezzel gyakorlatilag kihúzta a dolog méregfogát, és nem adott muníciót a brit sajtónak azzal, hogy levette őket a listáról.

A Lordok Házában felolvasott uralkodói közlemény szerint III. Károly javasolta, hogy két másik testvérét, Anna hercegnőt és Eduárdot, Wessex grófját vegyék fel a listára. Az indoklása szerint felvételük a listára

biztosítja a kötelezettségek hatékony ellátását, ha például nem vagyok éppen elérhető, mert külföldi látogatáson tartózkodom.

Az üzenet hasonló formában került az alsóház elé is. A lépés azt jelenti, hogy felfüggesztik a jelenleg hatályos törvényt, amely szerint az uralkodót csak mindenkori házastársa és az öröklési sorrendben következő négy királyi családtag helyettesítheti, akik már elmúltak 21 évesek. Az eddig érvényes listán Kamilla királyné, Vilmos, Wales hercege, Harry, Sussex hercege, András, York hercege és lánya, Beatrix hercegnő neve szerepelt.

Anna hercegnő és Eduárd, Wessex grófja már volt egyszer ezen a listán, amikor az öröklési sorrendben jóval előkelőbb helyen álltak.

Mit csinálnak, akik helyettesítik a királyt?

Olyan hivatalos szerepkörben kell esetleg helytállniuk, mint például a parlamenti ülésszakok megnyitása vagy nagykövetek fogadása, hivatalos iratok, okiratok aláírása. Helyettesíthetik a mindenkori uralkodót a Titkos tanács (a Királyi Államtanács) ülésein. Ez egyébként egy évszázadok óta létező hivatalos tanácsadó testület, amely az uralkodó mellett működik, és értelemszerűen a király vagy a királynő minden ülésén igyekszik jelen lenni.

Vélhetően jövőre III. Károly király és a királyné már eleget tesz külföldi meghívásoknak, csakúgy, mint a walesi herceg és hercegné, ezért mindenképpen ki kellett egészíteni azt a listát, amelyen a hivatalosan az uralkodót helyettesítő, arra minden formában feljogosított személyek neve található.

A listabővítés, illetve a kiegészítés kérdése a múlt hónapban merült fel a brit Lordok Házában, amikor arról tettek fel kérdést, hogy miként akarja az uralkodó család megoldani András és Harry herceg helyének kérdését, amikor az egyik távozott a közéletből, a másik pedig távozott az országból – írja összeállításában a BBC.

(Borítókép: III. Károly brit király, Kamilla, Anne brit hercegnő és Edward brit herceg egy fényképen 2022. november 2-án. Fotó: Chris Jackson / AFP)

Rovatok