Index Vakbarát Hírportál

Demkó Attila: A lengyelországi incidensért közvetetten az oroszok felelősek

2022. november 16., szerda 18:35

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő szerint Oroszországnak rendkívül óvatosnak kell lennie ilyen fegyverek bevetésével a NATO-határok közelében, hiszen ha egy orosz rakétát találat ér, akkor kiszámíthatatlan, hogy hova esnek le a töredékek.

Egy háború soha nem tud teljesen egy országra koncentrálódni, különösen, ha van egy nagyon komoly légi komponense. Bizonyos értelemben még meglepő, hogy csak nyolc hónap után történt egy ilyen komoly incidens – mondta Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

A Matthias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint a lengyelországi incidensért közvetetten az oroszok felelősek, hiszen egy orosz eszköz ellen lőtték ki az ukránok a légvédelmi rakétájukat. Úgy véli, ebből Oroszország azt a tanulságot szűrheti le, hogy rendkívül óvatosnak kell lennie ilyen fegyverek bevetésével a NATO-határok közelében.

Oroszországnak nem érdeke a háború kiszélesítése, hiszen Vlagyimir Putyin tisztában van a ténnyel, hogy hagyományos értelemben a NATO sokkal erősebb. A további hasonló baleseteket meg lehetne előzni nyugati eszközök telepítésével a határ mentére, viszont ha egy orosz rakétát találat ér, akkor kiszámíthatatlan, hova esnek le a töredékek

– mondta a szakértő az InfoRádiónak.

Demkó Attila hozzátette: a NATO az oroszok figyelmeztetésén kívül nyilvánosan nem tesz többet, nem nyilvános kereket között pedig folynak a felek között a tárgyalások, míg a figyelmeztetéseken kívül rakéták telepítésével erősíthetik meg Lengyelország védelmi rendszerét.

Rakétacsapás Lengyelországban

Mint arról beszámoltunk, kedd este rakéta csapódott be Lengyelország területére, az ukrán határ közelében lévő Przewodównál. Ennek következtében két ember meghalt, és a támadás után több ország kormánya (köztük Magyarországé is) rendkívüli védelmi ülést hívott össze. 

Az ügyben éjjel is zajlottak a fejlemények, Lengyelország összehívta a NATO-t a történtek miatt – de végül nem a négyes cikkely miatt (amely azt mondja ki, hogy a tagállamok tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egy adott ország területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti). Jens Stoltenberg főtitkár elmondta, hogy a jövőben növelik az Ukrajnának szállított légvédelmi eszközök mennyiségét, a légvédelmi rakétarendszerek mellett pedig légvédelmi célú drónokat is szállítanak.

(Borítókép: Demkó Attila. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok