Index Vakbarát Hírportál

Itt a fordulat? Az ukrán elnök szerint Putyin már nem zárkózik el a közvetlen tárgyalástól

2022. november 16., szerda 20:38

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök november 16-án arról beszélt, hogy a nyugati országoktól kapott információk alapján Vlagyimir Putyin orosz elnök immár hajlandó lenne közvetlen tárgyalásokat folytatni Ukrajnával.

„Olyan értesülések jutottak a fülembe, miszerint Putyin közvetlen tárgyalásokat kíván folytatni” – mondta Volodimir Zelenszkij szerdán Kijevben újságíróknak. A megszokott, zárt ajtók mögött tartott tárgyalások helyett az ukrán államfő – saját elmondása szerint – nyilvános tárgyalásokat javasolt a Kremlnek, mivel „Oroszország is nyilvános háborút folytat”.

*Zelensky admits receiving hints that Putin wanted to negotiate.

President Volodymyr Zelensky said on Nov. 16 that Western countries had given “signals” that Russian President Vladimir Putin sought direct talks with Ukraine.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) November 16, 2022

Ukrajna és Oroszország a háború korai szakaszában már folytatott béketárgyalásokat, eredménytelenül – emlékeztetett a Kyiv Independent. Október elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírt egy rendeletet, amelyben hivatalosan „lehetetlennek” nyilvánította az orosz kollégájával folytatott béketárgyalások lehetőségét – ugyanakkor nyitva hagyta az ajtót az Oroszországgal való tárgyalások előtt.

Putyin nem tudja, mi a méltóság és a becsületesség. Ezért készek vagyunk a párbeszédre Oroszországgal, ha azt egy másik elnök vezeti” – szögezte le Volodimir Zelenszkij néhány héttel korábban.

Kijev már előállt egy békejavaslattal

Mint korábban megírtuk, az ukrán államfő ezen a héten arra sürgette a G20-akat, hogy fogadják el Kijev békejavaslatát. Az orosz külügyminisztérium szerint a leírt feltételek ugyanakkor teljes mértékben irreálisak.

„Meggyőződésem, hogy most jött el az idő, amikor az orosz pusztító háborút meg kell, és meg lehet állítani. Ukrajna mindig is vezető szerepet játszott a békefenntartó erőfeszítésekben, ezt a világ is láthatta. Moszkvának nem elég azt mondania, hogy kész véget vetni a háborúnak, ezt tettekkel is bizonyítania kell” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

„Nem hagyjuk, hogy Oroszország erőre kapjon, hogy aztán megint másokat bántson. Nem születik új minszki egyezmény, amelyet Oroszország azonnal felrúg. Kidolgoztunk 10 pontot, ezek elhozhatják a békét Ukrajna, Európa és a világ számára. Vannak megoldások, melyekkel ténylegesen garantálni lehet a békét” – hangsúlyozta a politikus.

G20-csúcson Szergej Lavrov is felszólalt, reagálva Volodimir Zelenszkij követeléseire. Az orosz külügyminiszter irreálisnak nevezte a tárgyalások elé támasztott ukrán feltételeket, továbbá kifogásolta azt is, hogy míg a csúcson a felszólalók három percet kaptak hozzászólásaikra, Volodimir Zelenszkij húsz percig beszélhetett felvetéséről. Szergej Lavrov kijelentette, hogy Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, ezt csak Kijev teszi.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő szerdai hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP)

Rovatok