Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea nem hagyta válasz nélkül a dél-koreai–japán–amerikai biztonsági megállapodást

2022. november 17., csütörtök 06:26

Rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea a Keleti-(Japán-)tengerre csütörtökön, nem sokkal azután, hogy külügyminisztere figyelmeztetett: kiszámíthatatlanabb lett a helyzet a térségben azt követően, hogy Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok vezetői a biztonsági együttműködés fokozásáról állapodtak meg.

A rakétát a dél-koreai hadsereg közlése szerint Észak-Korea keleti partjáról, Vonszan régiójából indították. Kilövését követően Szöul bejelentette, hogy fokozza a térség ellenőrzését.

Joe Biden amerikai és Jun Szok Jol dél-koreai elnök, valamint Kisida Fumio japán miniszterelnök a múlt hét végén a három ország közti biztonsági együttműködés fokozását jelentette be, miután háromoldalú megbeszélést folytattak a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján. Az MTI beszámolója szerint a vezetők súlyos fenyegetésnek nevezték a térség stabilitására nézve, hogy Phenjan interkontinentális ballisztikus rakétákat (ICBM) is tesztelt.

Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter csütörtökön reagált a phnompeni közleményre, és a KCNA hírügynökségen keresztül nyilvánosságra hozott állásfoglalásában arra figyelmeztetett: 

a hármak megállapodása kiszámíthatatlanabb helyzetet teremtett a régióban.

Minél intenzívebbé válnak az Egyesült Államok és szövetségeseinek provokációi a Koreai-félszigeten, annál hevesebb lesz Phenjan reagálása katonai téren – fogalmazott a miniszter.

Legutóbb november elején érkezett hír arról, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki Dél-Korea irányába. Az akkori jelentések szerint a lövéseket Dél-Korea és az Egyesült Államok kiterjesztett nagyszabású kombinált légi gyakorlatának utolsó napján hajtották végre provokációként.

Rovatok