Index Vakbarát Hírportál

Ballisztikus rakétákat lőtt Észak-Korea a Sárga-tenger felé, fokozódik a helyzet

2022. november 5., szombat 10:38 | aznap frissítve

Ismét ballisztikus rakétákat lőtt ki Dél-Korea irányába Észak-Korea. A déli hírügynökség szerint a lövéseket Dél-Korea és az Egyesült Államok kiterjesztett nagyszabású kombinált légi gyakorlatának utolsó napján hajtották végre provokációként.

Újabb négy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Sárga-tenger felé Észak-Korea szombaton – számolt be a Yonhap hírügynökség a dél-koreai hadseregre hivatkozva.

A hadsereg helyi idő szerint 11 óra és 12 óra között észlelte a kilövéseket Észak-Phenjan tartomány Tongrim megyéjében. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a rakéták mintegy 130 kilométert repültek 20 kilométeres magasságban.

A lap hangsúlyozta, Észak legújabb provokációja Dél-Korea és az Egyesült Államok kiterjesztett nagyszabású kombinált légi gyakorlatának utolsó napján történt.

Már régóta követelik a hadgyakorlat leállítását

Mint arról korábban beszámoltunk, Dél-Korea és az Egyesült Államok október vége óta tartanak közös hadgyakorlatot, harci repülőgépek százaival gyakorolva célpontok elleni támadásokat. Az amerikai légierő közlése szerint a Vigilant Storm fedőnevű manőver keretében november 4-ig mintegy 240 harci repülőgép hajtott végre 1600 gyakorló bevetést.

A KCNA hírügynökség szerint a kommunista ország állásfoglalására hivatkozva október 31-én azt közölte, olyan provokációkról van szó, amelyek „erőteljesebb válaszintézkedésekhez” vezethetnek a phenjani vezetés részéről.

Észak-Korea legutóbb november 2-án és 4-én lőtt rakétákat déli irányba, előbbi a félsziget kettészakadása óta először lépte át a Dél-Koreával közös tengeri határt.

(Borítókép: Helyi lakosok tévéképernyőn nézik a kilőtt ballisztikus rakétát 2022. november 2-án Szöulban. Fotó: Jung Yeon-Je / AFP)

Rovatok