Index Vakbarát Hírportál

Oroszország tovább folytatja a rakétatámadásokat, több nagyváros is kritikus helyzetben

2022. november 17., csütörtök 10:46

A keddi, hatalmas moszkvai csapás második hulláma csütörtökön érte Ukrajnát, már hajnalban légiriadót rendeltek el Odesszában és Dnyipróban is.

Oroszország csütörtök reggel újabb rakétacsapásokat hajtott végre Ukrajnában. Az elnöki adminisztráció és az érintett régiók vezetői megerősítették, hogy a kritikus infrastruktúrát érő csapásokat Odesszában és Dnyipróban hajtották végre – számolt be a The Guardian két helyszíni tudósítója.

Az első szirénák a déli és keleti régiókban szólaltak meg, majd figyelmeztették az ország középső és nyugati részén élő lakosságot is. A helyi hatóságok jelentése szerint orosz rakéta csapódott be a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban, valamint több robbanás hallatszott a Dnyeper-parti Dnyipro városában. 

Egyre több az áldozat Dnyipróban

Az Unian arról ír összefoglalójában, hogy a helyi média szerint fél kilenc körül robbanások hallatszottak Dnyipro városában, nem sokkal később pedig világossá vált, hogy a város egyes területein megszűnt az áramszolgáltatás

Később Dnyipro polgármestere, Borisz Filatov arról beszélt, hogy az áldozatok száma egyre csak nő, reggel tíz előtt néhány perccel legalább három sérültről számolt be, köztük egy 15 éves gyermekről is. Tíz óra után egy perccel a dnyipropetrovszki regionális katonai közigazgatás vezetője, Valentin Reznicsenko már ötre módosította a sérültek számát, akik közepesen súlyos állapotban kerültek kórházba. 

FRISSÍTÉS:

Az Unian frissítette beszámolóját fél tizenegy előtt nem sokkal, amelyben már 14 sebesültről írnak. A The Guardian tudósítója pedig arról írt, hogy a városháza egyik alkalmazottja súlyos sérülést szenvedett, amikor éppen munkáját végezte, és idős hölgyeken segített.  A sérült nőt azonnali hatállyal megműtik.

Arra kérik az odesszaiakat, maradjanak a búvóhelyeken

Negyed tíz körül vált ismertté, hogy az oroszok megtámadtak egy infrastrukturális létesítményt Odessza térségében. Makszim Marcsenko, az odesszai régió fegyveres erőinek vezetője arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak a búvóhelyeken, mert Ukrajna egész területét komoly rakétacsapások fenyegetik. Fél órával később már itt is három áldozatról írtak a helyi oldalak.

Ma már sokadik alkalommal történt tömeges támadás Ukrajna és az egész odesszai régió ellen, hét óra előtt már robbanás rázott meg egy infrastrukturális létesítményt

– áll az Állami Vészhelyzeti Szolgálat közleményében.

Zelenszkij: Ha túléljük a telet, Ukrajna biztosan megnyeri a háborút

Volodimir Zelenszkij szerda esti videóbeszédében arról beszélt, hogy a vészhelyzeti és stabilizációs leállások tizennyolc régió mellett a fővárost is érintik, így több millió ember maradt áramszolgáltatás nélkül. Az ukrán elnök biztosított mindenkit, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy helyreállítsák az áramszolgáltatást. 

A legfontosabb téma a légvédelmünk és a rakétavédelmünk megerősítése volt, ezért tárgyaltam a Világbank alelnökével

– mondta Zelenszkij, aki többek között az infrastruktúra és a közintézmények helyreállítására irányuló, több milliárd dollár értékű projektekről tárgyalt.

Ha túléljük ezt a telet, márpedig túl fogjuk élni, Ukrajna biztosan megnyeri ezt a háborút

– zárta gondolatait az ukrán elnök.

A G20-csúcs idején menetrendszerűen jött a moszkvai csapás

Oroszország november 15-én és 16-án, amikor G20-csúcs lesz Balin, nagyszabású támadást indíthat Ukrajna ellen – jelentette ki Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő-parancsnokságának szóvivője még a találkozó előtt. A katonai vezető szerint „Oroszország nagyon szereti a szimbolikus dátumokat”, éppen ezért érzi úgy, hogy jelentős esély van az orosz rakétacsapásokra.

Ignat jóslatai keddre valóra váltak, ugyanis Ukrajna-szerte több nagyvárost is támadás ért. Bár a légvédelmi rendszerek az ország nagy részén működtek, a támadás egyes településeken óriási kárt okozott, köztük Kijevben is. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz rakétatámadások után videóban üzent a lakosságnak. Elmondása szerint akkorra már 80 rakétát lőttek ki Ukrajna felett, többségük az energetikai infrastruktúrát találta el. 

Az ukrán fővároson kívül több városból és régióból is jelentettek rakétatámadásokat, többek közt

Az ukrán nagyvárosokon kívül a szomszédos Moldova is megsínylette az orosz támadásokat, ezért részben megszűnt az áramszolgáltatás. Andrei Spinu szerint az egyik villanyvezeték, amely Moldova számára az áramszállítást biztosítja, automatikus üzemmódban lekapcsolódott. Ez országszerte tömeges áramkimaradásokat eredményezett.

Az orosz–ukrán háború eseményeiről az Index is folyamatosan tudósít, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

(Borítókép:  Rakétacsapás történt a nyugat-ukrajnai Lviv városához közeli faluban 2022. november 16-án. Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP)

Rovatok