Index Vakbarát Hírportál

Távozik posztjáról Nancy Pelosi

2022. november 17., csütörtök 19:44

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának demokrata házelnöke bejelentette, hogy nem jelölteti újra magát egy újabb ciklusra.

Pelosi csütörtökön mondott beszédet a házban, azt követően, hogy szerdán kiderült: a republikánusoké lesz a többség az amerikai törvényhozás alsóházában a félidős választások után.

A 82 éves politikus azt mondta: 

a házelnöki posztról lemond, de továbbra is marad a képviselőház tagja.

Beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai demokrácia napjainkban „fenséges, de törékeny” állapotban van – utalva ezzel a 2021 elején történt capitoliumi incidensre. 

A Reuters megjegyezte, hogy Pelosira az utóbbi években egyre nagyobb nyomás hárult pártján belül a fiatalabb politikusok részéről, hogy engedjen teret nekik. A képviselőnő férjét október végén érte támadás saját otthonában, amely a politikust is megviselte, és jó eséllyel ez is közrejátszott a döntésében. 

Ők esélyesek utódként

A Reuters szerint a demokraták várhatóan Hakeem Jeffriest jelölhetik az új házelnök megválasztásakor, amely a jövő év elején, az új képviselőház összeülése után kerül napirendre. Ha megválasztják, ő lehet az első fekete törvényhozó, aki a házelnöki tisztséget betölti.

Az első számú esélyes azonban nem ő, hanem a képviselőházi republikánus frakció vezetője, Kevin McCarthy, aki 2019-ben és 2021-ben is megmérkőzött Pelosival a házelnöki tisztségért. Mindkét alkalommal veszített, most azonban a republikánus többség révén elnyerheti a tisztséget, ha saját pártjának szavazatait sikerül begyűjtenie. 

(Borítókép: Nancy Pelosi 2022. november 17-én. Fotó: Kent Nishimura / Los Angeles Times / Getty Images)

Rovatok