Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki, már Amerika is félhet?

2022. november 18., péntek 07:11

Interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea pénteken, a rakéta a japán parti őrség és Hamada Jaszukazu nemzetvédelmi miniszter beszámolója szerint több száz kilométert tett meg, és körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigettől csapódott be a tengerbe.

A Thaiföldön tartózkodó Kisida Fumio japán miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a kísérletet, de jelezte, hogy a rakéta kárt feltehetően nem okozott.

Tokió számításai szerint a lövedék a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó körzetben érkezett a tengerbe. Elsőként a dél-koreai hadsereg számolt be arról, hogy Phenjan ismét olyan rakétát indított el, amellyel az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai értelmében nem lenne szabad kísérleteznie.

Amerikai városokat is elpusztíthat egy ilyen rakéta

Az interkontinentális ballisztikus rakéták a leghosszabb hatótávolságú észak-koreai fegyverek, Hamada Jaszukazu tárcavezető szerint a most kilőtt rakéta hatótávolsága elegendő ahhoz, hogy elérje az Egyesült Államokat – írja a BBC.

Észak-Korea több évig szüneteltette a kísérleteket ezekkel a rakétákkal, de idén felújította a teszteket. Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok vezetői múlt hét végi találkozójukon a biztonsági együttműködés egymás közti fokozásáról állapodtak meg. Az MTI jelentése szerint Észak-Korea külügyminisztere arra figyelmeztetett, hogy ez kiszámíthatatlanabb helyzetet teremtett a régióban, és Phenjan a korábbinál „hevesebben” kénytelen reagálni rá.

Rovatok