Index Vakbarát Hírportál

Ki a Vastábornok, aki Ukrajna sikerei mögött áll?

2022. november 18., péntek 16:23

Valerij Zaluzsnyij ukrán tábornok az a személy, akinek Ukrajna nagyban köszönheti eddigi sikereit. Zaluzsnyij amellett hogy rendkívüli érzékkel motiválja embereit és használja ki erősségüket, a legtöbb esetben jól reagál a front változásaira, amit képes a maga javára fordítani. Emellett Oroszország számára az is aggasztó lehet, hogy Vlagyimir Putyin szűk köre azt érzi, elvesztették a háborút.

Az ukrán erők nyár végétől kezdve hónapokon keresztül aprólékosan építették fel ellentámadásukat, hogy visszafoglalják Herszont a megszálló orosz erőktől. A Valerij Zaluzsnyij tábornok által irányított hadsereg célja az volt, hogy a precíziós nyugati tüzérség bevetésével elvágja az orosz utánpótlási vonalakat a Dnyeper folyón keresztül, miközben minimalizálja az ukrán veszteségeket a nagyobb orosz haderővel szemben – írja a Financial Times.

A csapások fegyverraktárakat, parancsnoki állásokat és két, Krímhez kötődő hidat céloztak meg. A stratégia Vlagyimir Putyin herszoni vereségében csúcsosodott ki, miután az orosz elnök alig több mint egy héttel ezelőtt visszarendelte csapatait a megszállt városból.

Ukrajna harctéri sikerei mögött, amelyeket Oroszország februári teljes körű inváziója óta elért, annak az embernek a keze áll, akit az ukránok vastábornoknak neveznek.

„Csodálatos, amikor ismered az ellenséget, tudod, hogyan gondolkozik, és a külföldi támogatók segítségével a gyenge pontjait tudod célba venni. Ezt tette Zaluzsnyij főparancsnok” – mondta Vitalij Markiv, az ukrán nemzeti gárda tisztje, aki részt vett a korábbi ellentámadásban, amely felszabadította az északkeleti Harkivi terület egy részét.

Miben rejlik a Vastábornok ereje? 

Zaluzsnyij képessége, hogy alkalmazkodni tud a gyorsan változó harctérhez, Harkivban is megmutatkozott, ahol csapatai arról számoltak be, hogy az orosz frontvonal „vékonyan őrzötté” vált. Szemben a lassú előrenyomulással, ami a herszoni sikert jelentette, Zaluzsnyij és tábornokai megragadták a pillanatot. Szeptemberben villámcsapásszerű ellentámadást vezettek, amely az orosz katonákat sietve menekülésre késztette – a tankoktól a csizmákig mindent hátrahagyva.

A volt ukrán védelmi miniszter, Andrij Zagorodnyuk Zaluzsnyij sikerét annak tulajdonította, hogy képes volt delegálni és ösztönözni az alacsonyabb beosztású katonákat is, emellett pedig mindig hozzájutott azokhoz az információkhoz, amelyek a gyors reagáláshoz voltak szükségesek.

A helyszínen tartózkodó emberek sokkal jobban ismerik a csatatéri helyzetet, mint akik Kijevben vannak. Ők vannak ott, és ők segítenek kiépíteni azt az opportunista hadviselést, aminek sikereinket köszönhetjük

– vélekedett a volt védelmi miniszter.

A tábornok parancsnoki stílusa lehetővé teszi mások számára, hogy megmutassák képességeiket és tehetségüket, míg az orosz hadseregben csak egy-két ember hoz döntéseket

– mondta Zagorodnyuk, aki szerint a tábornok képességei a nyugati fegyverekkel párosulva olyan előnyhöz juttatja Ukrajnát, ami felülmúlja a nagyobb számú tüzérséget, tankokat és minden mást, amivel Oroszország rendelkezik.

Addig kell ütni a vasat, amíg meleg

„Kizárt, hogy az ukránok téli szünetet tartsanak. Fenntartják a nyomást, nem hagynak időt az orosz erőknek, hogy megoldják a problémáikat vagy megerősítsék védelmüket” – írta egy Twitter-bejegyzésben Ben Hodges, az amerikai hadsereg korábbi európai parancsnoka Herszon felszabadítása után.

Miután Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke felvetette, hogy Kijev a telet felhasználhatná az Oroszországgal való megegyezésre, Zaluzsnyij, aki ritkán szólal meg a nyilvánosság előtt, elzárkózott ettől a felvetéstől. Egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy telefonon beszélt amerikai kollégájával, ahol elmondta:

Célunk az egész ukrán föld felszabadítása az orosz megszállás alól. Erről az útról semmilyen körülmények között nem fogunk letérni (…) A tárgyalás az egyetlen lehetősége Oroszországnak, vissza kell adniuk az összes elfoglalt területet.

Az orosz elit is érzi a vesztét

Vlagyimir Putyin elnöki adminisztrációjához és az orosz kormányhoz közel álló források a Meduzának arról beszéltek, hogy a Herszonból való visszavonulás nagyon fájdalmasan érintette az orosz elitet.

Egy Vlagyimir Putyin belső köréhez közel álló személy azt mondta a lapnak, hogy tisztában vannak vele: Herszon elvesztésével a háborút sem nyerhetik már meg.

Megértettük, hogy ezzel elvesztettük a háborút. Ezután egyrészt bosszúálló hangulat fog uralkodni az országban, másrészt viszont lesz igény a normalizálásra és a stabilizációra

– fogalmazott az üzletember.

Az elnöki adminisztráció politikai blokkja valamivel optimistább. Az ebből a körből származó forrás úgy véli, a Kreml továbbra is abban reménykedik, hogy a Nyugaton uralkodó konszenzus összeomlik az olcsó energia iránti igény miatt.

A Kreml másik reménye az ukrajnai politikai helyzet drámai megváltozása és Volodimir Zelenszkij elnök esetleges lemondása lehet. A lap pontosan nem tudja, mire alapozza az orosz vezetés e várakozását, mindenesetre ukrán részről aggodalomra adhat okot Zelenszkij erőltetett próbálkozása, hogy a lengyelországi rakétatámadást Oroszországra bizonyítsa.

A Kreml továbbá úgy véli, hogy néhány hónapon belül az orosz hadsereg a mozgósításnak köszönhetően harcképesebbé válik, és képes lesz megfordítani a helyzetet a fronton.

(Borítókép:  Carl Court / Getty Images)

Rovatok