Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődtek a parlamenti választások Malajziában

2022. november 19., szombat 09:36

Megkezdődtek az előrehozott szövetségi parlamenti választások Malajziában helyi idő szerint szombat reggel, a délután várható viharok miatt a fővárosban és sok más helyszínen is már a szavazóhelyiségek nyitásakor kígyóztak a sorok.

A több mint 21 millió malajziai szavazópolgáron múlik, hogy a 2018-as választásokon meglepő győzelmet arató Pakatan Harapan (PN), a Remény Szövetsége nevű ellenzéki tömörülés nyeri-e el a parlamenti többséget, vagy a több mint 60 éven keresztül kormányzó Barisan Nasional (BN, Nemzeti Front) nevű koalíció kerül ki győztesként – írja az MTI.

Az ország 13 tagállamából háromban a parlamenti választásokkal együtt helyhatósági választásokat is tartanak. A parlamenti választások normális esetben 2023 májusában lettek volna esedékesek, a szavazás napját azonban előre hozták, miután Iszmail Szabri miniszterelnök október 10-én feloszlatta a parlamentet.

Az országban több éve húzódó politikai válságot nehezíti az egyre növekvő megélhetési válság, de az infláció és a súlyosbodó szegénység is problémákat okozhat az új kormánynak. A reformista ellenzéki koalíciót vezető, 75 éves Anwar Ibrahim előtt két évtizedes küzdelem után most talán utoljára nyílik meg a lehetőség, hogy a kormány élén foglalhassa el helyét.

A politikus a 2018-as választások alatt börtönbüntetését töltötte, amiért korábban homoszexuális kapcsolatok vádjával tíz év szabadságvesztésre ítélték. A vádakat ő mindvégig tagadta, 2020-ban, szabadulása után pedig a koronavírus-járvány okozta fennforgások és a kormánykoalíció átrendeződése közepette is már a kormányfői pozíció megszerzésére törekedett.

A szombati napot megelőzően félő volt, hogy az év végi monszunidőszak kedvezőtlen hatással lehet a választási kedvre: a kormány kétnapos munkaszüneti napot hirdetett a választást megelőzően, ezzel némileg könnyítve az állampolgárok dolgát.

A választás előtt így is legalább háromezer ember kényszerült otthona elhagyására a heves esőzések okozta áradások miatt, az ország több részén pedig viharos idő várható a hétvégén.

Rovatok