Index Vakbarát Hírportál

Svájc nyomdokaiba lépne Nagy-Britannia

2022. november 20., vasárnap 14:48

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint a brit kormány olyan, hosszú távú terveken dolgozik, amelyek alapján Nagy-Britannia a svájci típusúhoz hasonló kapcsolatrendszert alakítana ki az Európai Unióval. A legújabb felmérés szerint ugyanakkor rekordmagasságba emelkedett azoknak a briteknek az aránya, akik ma már hibás döntésnek tartják a kilépést az EU-ból.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter az elmúlt napokban több nyilatkozatában is arra utalt, hogy a Rishi Sunak miniszterelnök vezette jelenlegi kormány szakítana Boris Johnson volt kormányfő irányvonalával, és a jelenlegi kereskedelmi korlátok zömének felszámolására törekszik.

A BBC közszolgálati rádiónak nyilatkozva Hunt kijelentette, hogy az akadálytalan kétoldalú kereskedelem „nagyon előnyös lenne” a brit gazdaság növekedése szempontjából, és nagyon bízik abban, hogy a következő években sikerül felszámolni a jelenlegi kereskedelmi kötöttségek „óriási többségét”.

Hunt egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy ez nem jelentené Nagy-Britannia visszalépését az unió egységes belső piacára.

A The Sunday Times című lapnak kormányzati tisztviselők azt mondták, a teljesen kétoldalú kereskedelem megteremtéséhez svájci típusú kapcsolatokra kell átállni az unióval.

Az egyik idézett megszólaló szerint ehhez nagyon jó lehetőséget teremt az, hogy a jelenlegi brit kormány és az EU között nagyobb a bizalom, mint a két előző miniszterelnök esetén volt. A lap forrásai is hangsúlyozták: mindez nem terjedne ki az EU és Nagy-Britannia közötti kötetlen utazási és letelepedési szabadság újbóli bevezetésére.

A Brexit-megállapodás vámuniója

Nagy-Britannia 2020 elején távozott az Európai Unióból. A brit EU-tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. A Brexit feltételrendszeréről Brüsszellel kötött megállapodás alapján Nagy-Britannia az unió egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett – született egy szabadkereskedelmi megállapodás London és Brüsszel között, de megszűnt az emberek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások szabad és kötetlen kétoldalú mozgásának szabadságjoga.

Ezzel szemben Svájcnak a kétoldalú szerződések révén hozzáférése van az unió egységes belső piacához, így lehetséges az emberek kétoldalú szabad mozgása, továbbá svájc hozzájárul az unió költségvetéséhez is.

Pontosan ez az a két elem, amelyről a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának Brexit-tábora hallani sem akar az EU-val fenntartott kapcsolatokban. A britek többsége ugyanakkor ma már sajnálja, hogy Nagy-Britannia kilépett az EU-ból. 

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov friss felmérésében a válaszadók 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hibás döntésnek tartja a Brexitet, és mindössze 32 százalék helyeselte hazája távozását az unióból. A cég a felmérésében hangsúlyozza, hogy a Brexitet hibás döntésnek tartók aránya soha nem volt ilyen magas, a kilépést továbbra is helyeslők aránya pedig soha nem volt ilyen alacsony a 2016-os népszavazás óta – derült ki az MTI összefoglalójából.

(Borítókép:  Dan Kitwood / Getty Images)

Rovatok