Index Vakbarát Hírportál

Újraegyesülhet az Egyesült Királyság az európai országokkal

2022. szeptember 21., szerda 14:47

Október elején tartják Prágában az Európai Politikai Közösség – amely egy új politikai formáció az európai országok szövetségére – első ülését, amelyen lehet, hogy az unióból kilépő Egyesült Királyság is részt vesz.

Az Egyesült Királyság mérlegeli, hogy a jövő hónapban részt vegyen-e az új európai politikai szövetségben, amelynek létrehozását Emmanuel Macron javasolta. Tavasszal kezdeményezte az új politikai szervezet megalakítását, hogy Ukrajna és más, unión kívüli országok szorosabban kapcsolódhassanak az EU-hoz.

A Downing Street még több részletet szeretne látni a csúcstalálkozóról, mielőtt Liz Truss miniszterelnök elkötelezné magát a részvétel mellett, még nem született végleges döntés.

Szabadabb mozgásteret és biztonságot kínálna

Emmanuel Macron azt javasolta, hogy a csoport a biztonság, az energia és a közlekedés, valamint az emberek, különösen a fiatalok mozgásterét vitassa meg. A cél egy olyan fórum létrehozása, amely túlmutat a közvetlen 27 uniós tagállamon.

Hasonló elképzelések már évtizedek óta felmerültek, de a brexit óta ez az első nagyszabású kezdeményezés egy ilyen fórum létrehozására.

Az Egyesült Királyság tisztviselői a BBC szerint biztosítékot keresnek arra, hogy a találkozót nem fogják túlságosan az uniós országok vagy intézmények uralni.

Nagy-Britannia azt szeretné, ha nemcsak uniós tagállamok, hanem más szereplők is részt vennének a találkozón.

Az EU mind a 27 tagállama, valamint az Egyesült Királyság, Ukrajna, Norvégia, Svájc és Törökország is meghívást kap.

Valószínűleg hat nyugat-balkáni országot, valamint Izlandot, Liechtensteint, Moldovát, Grúziát, Örményországot és Azerbajdzsánt is meghívják.

A meghívás elfogadása előtt Nagy-Britannia konzultálna az ukrán kormánnyal, valamint a védelmi katonai szövetséggel, a NATO-val is. Az Európai Politikai Közösség alakuló ülésére október 6-án kerül sor a cseh fővárosban, Prágában.

Az előzetes napirend szerint a megbeszélések középpontjában Oroszország ukrajnai inváziója, a gazdaság és Európa energiaválsága áll majd.

Ukrajna júniusban lett hivatalos EU-tagjelölt ország, míg számos nyugat-balkáni ország évek óta próbálkozik a csatlakozással.

(Borítókép: Illustration by Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok