Index Vakbarát Hírportál

Liz Truss megcsinálta, ilyen még nem volt a brit kormányban

2022. szeptember 7., szerda 20:13

Liz Truss új brit miniszterelnök olyan kabinetet állított össze, amelyben először fordul elő, hogy az ország négy legfontosabb miniszteri posztjának egyikét sem fehér férfi tölti be.

Átalakította a kormányt Liz Truss brit miniszterelnök, akit kedden nevezett ki hivatalosan a miniszterelnöki tisztségre II. Erzsébet királynő. Liz Truss miniszterelnöki testülete Nagy-Britannia első olyan kabinetje, amelyben nincs fehér férfi csúcspozícióban.

Az új brit miniszterelnök Kwasi Kwartenget – akinek szülei az 1960-as években érkeztek az Egyesült Királyságba Ghánából – nevezte ki Nagy-Britannia első fekete pénzügyminiszterévé, míg James Cleverly az első fekete külügyminiszter. Cleverly édesanyja Sierra Leonéból származik, apja pedig fehér. A múltban beszélt arról, hogy vegyes bőrszínű gyerekként zaklatták, és azt mondta, hogy a pártnak többet kell tennie a fekete szavazók megnyeréséért.

Suella Braverman, akinek szülei hat évtizeddel ezelőtt Kenyából és Mauritiusról érkeztek Nagy-Britanniába, Priti Patelt követi a második etnikai kisebbséghez tartozó belügyminiszteri poszton, ahol a rendőrségért és a bevándorlásért felel majd.

A sokszínűség jegyében töltik fel a parlamenti helyeket

A növekvő sokszínűség részben annak köszönhető, hogy a Konzervatív Párt az elmúlt években arra törekedett, hogy minél többféle jelöltet állítson a parlamentbe – írja a Reuters.

A brit kormányok néhány évtizeddel ezelőttig többnyire fehér férfiakból álltak. 2002-ben nevezték ki az első etnikai kisebbséghez tartozó minisztert, amikor Paul Boatenget kinevezték a pénzügyminisztérium főtitkárává. Rishi Sunak, akinek szülei Indiából származnak, Kwasi Kwarteng elődje volt a pénzügyminiszteri tisztségben, és Truss után a második helyezett volt a miniszterelnöki tisztségért való versenyben.

Az üzleti élet, az igazságszolgáltatás, a közszolgálat és a hadsereg felsőbb rétegeiben egyelőre nem végezték el a sokszínűség jegyében az emberek leváltását.

Rovatok