Index Vakbarát Hírportál

Jó ideig nem fog a neten villogni a nigériai csaló

2022. november 21., hétfő 14:56

Hosszú időre rács mögé került a neten Hushpuppi néven elhíresült nigériai csaló, aki százmillió fonttal próbálta megkárosítani a brit Premier League egyik fociklubját.

Ramon Abbas Instagramon kérkedett fényűző életmódjával, amelyet bűncselekményekből finanszírozott. A közösségi média „sztárja” egy termékeny nemzetközi csaló, aki az ügyészek szerint online átverésekkel ellopott több tízmillió dollárt mosott tisztára.

Az influenszert a bírósági ítélet több mint 11 évre dugta börtönbe.

Ramon Abbast, akit követői Ray Hushpuppi néven ismertek, egy kaliforniai bíró 135 hónapra ítélte, és arra kötelezte, hogy több mint 1,7 millió dolláros kártérítést fizessen két áldozatának.

„Visszavárunk” – üzente a gyakran luxusautók és magángépek előtt fényképezkedő szélhámosnak egy honfitársa.

Bro. life without challenge is not completed.
i wish you a better health
come back a d bounce back in the mighty name of God.#Hushpuppi pic.twitter.com/ESylKXYBdj

— Mohammad Yussif (@IFEOLUWAKIND) November 4, 2022

A nigériait több mint két éve szállították át az Egyesült Államokba, hogy vádat emeljenek ellene, miután a dubaji rendőrség a Rókavadászat műveletben őrizetbe vette.

A világ egyik legtermékenyebb pénzmosója

Abbas 2021 áprilisában bűnösnek vallotta magát egyrendbeli pénzmosásban, miután online csalásokkal amerikai és más külföldi áldozatokat célzott meg.

„A világ egyik legtermékenyebb pénzmosójának” nevezte a negyvenéves, negatív értelemben elhíresült celebet az FBI Los Angeles-i területi irodájának igazgatóhelyettese.

Az Instagramon 2,8 milliós, jelentős számú követőjét arra használta, hogy „azzal a hatalmas vagyonnal hencegjen, amelyet üzleti kompromittáló csalások, online bankrablások és más kibercsalások révén szerzett” – közölte Don Alway.

Hushpuppi néhány áldozata „anyagilag tönkrement” – mondta a főrendőr, aki felidézte, hogy a bűnöző az észak-koreai rezsimnek is segítséget nyújtott.

Abbas az ügyészek szerint 2019 májusában százmillió fontot próbált kicsikarni egy meg nem nevezett Premier League-klubtól. Nemrégiben, mint emlékezetes, a Magyar Vízilabda Szövetség fordult a rendőrséghez amiatt, hogy nyáron nagyjából ötvenmillió forintnak megfelelő eurónak nyoma veszett.

A pénz eltűnését a szövetség nem verte nagy dobra, mindössze egy határozatuk utal arra, hogy eltűnhetett az összeg. A 444.hu kérdésére a BRFK megerősítette, hogy csalás megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

Az elítélt Abbas egyébként egy kanadai pénzmosóval, a 37 éves Ghaleb Alaumaryval állt össze a fociklub elleni műveletben, sőt egy másik brit vállalatot is célba vett – tudósított a Sky News.

Az észak-koreai kapocs

Csaknem három éve, 2019 januárjában Abbas és Alaumary egy máltai bankból lopott pénzt próbált tisztára mosni romániai és bulgáriai bankok számláinak segítségével.

A pénzt a nyomozás szerint vélhetően Phenjannak szánták. Az Egyesült Államok három észak-koreai hekkert is megvádolt a bűncselekménnyel kapcsolatban.

A bűnözők nem voltak kispályások: összesen 1,2 milliárd dollárt, mai árfolyamon több mint 470 milliárd forintot próbáltak elsikkasztani különböző bankokból, a pénzmosás tervezett ára pedig Abbas bevallása szerint csupán 14,7 millió dollár lett volna.

A kisebb összegeket sem vetették meg. Abbas csalárd módon rávett egy New York-i ügyvédi irodát, hogy több mint 922 ezer dollárt utaljon át bűntársa számlájára, és egy katari magánszemélyt is megpróbált becsapni, akitől 15 millió dolláros kölcsönt akart felvenni egy iskola építésére.

Hushpuppi többek között egy 230 ezer dolláros Richard Mille RM11-03 karórára költötte a pénzét, amellyel rendszeresen kérkedett a neten. Végül az FBI Top Dog műveletében bukott le.

„Abbas a közösségi médiában hencegett egy olyan pazarló életmóddal, amelyet az áldozatokat világszerte célzó, határokon átívelő csalásból és pénzmosásból finanszírozott” – közölte Martin Estrada amerikai ügyész.

Abbas cinkosa, Alaumary 140 hónapos börtönbüntetését tölti. Több mint harmincmillió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték, miután két éve elismerte a pénzmosásban való részvételét.

Hushpuppit az Instagramon már senki se keresse – fiókját végérvényesen törölték.

Rovatok