Index Vakbarát Hírportál

Átverték a lengyel elnököt, telefonbetyár hívta fel

2022. november 22., kedd 16:12

Nyilvánosságra hoztak egy videót, amelyen Andrzej Duda lengyel elnök egy olyan férfival beszélget, aki Emmanuel Macron francia elnöknek adta ki magát.

Andrzej Duda lengyel elnök egy magát Emmanuel Macronnak kiadó orosz telefonbetyárral beszélt telefonon azon az éjszakán, amikor rakéta csapódott egy gabonaszárítóba az ukrán határhoz közeli Przewodów városban – közölte a lengyel elnöki hivatal kedden.

A hívást hangrögzítőre vették, a hét és fél perces felvételen hallatszik, amint Andrzej Duda angolul beszél valakivel, aki megpróbál francia akcentust felvenni. Ez már a második alkalom, hogy orosz telefonbetyároknak sikerült elérniük Dudát – írja a Reuters.

Emmanuel, higgye el, különösen óvatos vagyok. Nem akarok háborút Oroszországgal, és higgye el, extra óvatos vagyok, extra óvatos

– mondta Duda a telefonban.

A przewodowi rakétarobbanás után, az állam- és kormányfőkkel folyamatban lévő telefonbeszélgetések során egy magát Emmanuel Macron francia elnöknek kiadó személyt kapcsoltak. A hívás során Andrzej Duda elnök a beszélgetőpartner szokatlan beszélgetésvezetéséből rájött, hogy esetleg átverési kísérletről lehet szó, és befejezte a beszélgetést

– közölte a lengyel elnök hivatala a Twitteren. Hozzátették: az illetékes hatóságokkal közösen vizsgálják, hogyan sikerült a hívó félnek elérnie Andrzej Dudát.

Rengeteg politikus átvertek, köztük Karácsony Gergelyt is 

A mostani átverés mögött is az a komédiás duó áll, akik 2014 óta több olyan híres politikust és világsztárt is átvertek, akik kritikusan nyilatkoztak Oroszországról. A Vovan és Lexus néven ismert komikusok a háború kezdete óta csak aktívabbak lettek, többek közt Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel is volt egy hívásuk, úgy, hogy közben a kijevi főpolgármesternek adták ki magukat.

Részben a módszereik alapján is feltételezhető, hogy nem csak ártatlan átverésekről van szó, hanem a Kreml vagy az orosz titkosszolgálat áll mögöttük. Figyelemreméltó az is, hogy a produkcióikat rendszeresen szemlézi az orosz állami hírügynökség is.

(Borítókép: Andrzej Duda. Fotó:  PETRAS MALUKAS / AFP)

Rovatok