Index Vakbarát Hírportál

Irán megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását

2022. november 22., kedd 09:20

Irán megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását a fordói, föld alatti atomlétesítményében – jelentette kedden a helyi állami média, amely szerint a lépés válasz az ENSZ nukleáris megfigyelőszervének arra a követelésére, hogy Teherán tanúsítson nagyobb együttműködést.

Irán máshol már dúsít hatvanszázalékos tisztaságú uránt, ami jóval a fegyverminőségű anyaghoz szükséges kilencvenszázalékos tisztaság alatt van, de meghaladja a 20 százalékos tisztaságot, amelyet a nagyhatalmakkal kötött 2015-ös megállapodás előtt termelt. Ez utóbbi egyezség a dúsítást 3,67 százalékban korlátozta – írja az MTI.

A félhivatalos ISNA hírügynökség jelentésében azt írta, „Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) küldött levelében arról tájékoztatott, megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását a fordói telephelyén”. A cikkben hozzátették, hogy ez „határozott válasz” a NAÜ legutóbbi határozatára.

A 35 országot tömörítő ügynökség kormányzótanácsa csütörtökön határozatot fogadott el, amelyben utasította Iránt, hogy sürgősen működjön együtt az ügynökségnek a három be nem jelentett telephelyen talált uránnyomokkal kapcsolatos vizsgálatával – közölték a zárt ajtók mögött zajló szavazáson részt vevő diplomaták.

Az iráni Shaam News Network (SNN) független hírszolgáltató hálózat úgy értesült, hogy Teherán új centrifugákat is épít a natanzi és a fordói telephelyén.

Júniusban a Reuters brit hírügynökség arról számolt be, hogy Teherán tovább fokozza urándúsítását azzal, hogy a fordói telephelyen korszerű IR–6 típusú centrifugákat készül használni, amelyek könnyen tudnak váltani a dúsítási szintek között.

A NAÜ határozata idén már a második, amely Irán ellen irányul a vizsgálat miatt, amely a 2015-ös iráni atomalku felújításáról szóló tárgyalások akadályává vált, mivel Irán követelte a vizsgálat befejezését. Az iráni külügyminisztérium hétfőn „politikai indíttatásúnak” minősítette a határozatot.

Rovatok