Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán: Mindegy, mibe kerül a béke Ukrajnában

2022. december 2., péntek 11:00

Az ukrajnai háborúról, a szankciókról és a Moszkvával való viszonyról is kérdezték nemrég egy interjúban Kovács Zoltán államtitkárt.

„Bármi is történik Ukrajnában, az nem jó. Nemcsak Magyarországnak, hanem Európának sem” – fogalmazott a Deutsche Welle Conflict Zone című műsorában Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

Az angol nyelvű, de magyar felirattal is elérhető interjúban az államtitkárt az ukrajnai háborúról és a külföldi sajtóban gyakran előkerülő oroszbarátságról is kérdezték. Kovács Zoltán elmondta, hogy Magyarország békét akar.

Mindezt arra a műsorvezetői kérdésre felelte, amely személyesen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmére irányult. Az államtitkár kiemelte, mindegy, mibe kerül a béke, és azt miképp érik el.

Bármi is történik Ukrajnában, az nem jó. Nemcsak Magyarországnak, hanem Európának sem

– jelentette ki Kovács Zoltán, aki szerint a nyugat-európai szankciós politika válságot okoz, Közép-Európa viszont más utat választott.

A műsorvezető ezután arra volt kíváncsi, hogy Magyarország a NATO tagjaként miért nem képes kimondani, hogy Ukrajna győzelmét akarja. „Ön is elismerte, hogy Oroszország volt az agresszor, mégsem tudja kimondani, hogy azt akarja, hogy Ukrajna nyerjen” – fogalmazott a műsorvezető, Tim Sebastian.

Kovács Zoltán ezzel kapcsolatban úgy reagált, hogy a NATO védelmi szövetség, amelynek közös döntés hiányában nincs dolga Ukrajnával kapcsolatban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is kiemelten figyeli, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép:  Ukrán tank halad el Bahmut közelében, Donyeck régióban 2022. november 30-án. Fotó: Anatolii Stepanov / AFP)

Rovatok