Index Vakbarát Hírportál

Horvátország is rátér Orbán Viktor útjára?

2022. december 4., vasárnap 05:40

Az egyik legnagyobb horvát portálon, az index.hr-en egy véleménycikkben írtak arról, hogy Zoran Milanovics horvát elnök az orbáni irányba tereli a saját országát.

A cikk szerzője szerint Horvátországban az utóbbi időben egy belpolitikai csatározás vette kezdetét azzal kapcsolatban, hogy miként álljanak hozzá az ukrajnai háborúhoz, és ezt a háborút az ország elnöke, Zoran Milanovics – aki egyben a horvát ellenzék vezetője is – provokálta ki azáltal, hogy

nem hagyta jóvá Horvátország részvételét abban az európai uniós katonai kiképzőmisszióban, amelynek Ukrajna támogatása a célja. 

Ugyanarról a misszióról van szó, amelyben Magyarország sem vesz részt, és a horvát elnöknek az országa alkotmánya értelmében erre joga volt.

A horvát portál szerzője szerint azonban Milanovics efféle lépéseinek az eredménye az lehet, hogy egy EU-ellenes irányba tereli Horvátországot – amelyet a cikk szerzője Orbán Viktor Magyarországához és Alekszandr Vucsics Szerbiájához hasonlít. A misszióval történteket ugyanis az uniós partnerek úgy élhették meg, hogy Andrej Plenkovics horvát kormányfő megígért nekik valamit, majd ezután jött az ország elnöke és – az oroszok iránti szimpátia miatt – blokkolta a lépést. 

A véleménycikkben felidézték azt is, hogy Milanovics már idén tavasszal, Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban is kezdeményezte egy vétó megfogalmazását, azt szorgalmazva, hogy a jóváhagyásért cserébe a horvátok követeljék a választási törvények megváltoztatását a szomszédos Bosznia és Hercegovinában. Az ellenzéki pártok ebbe azonban nem mentek bele, így a parlamentben végül mindenféle vétó nélkül jóváhagyták a két ország csatlakozását. 

Az index.hr szerint Milanovics ezzel a fellépéssel nemcsak Horvátország európai helyzetét rontja jelentősen, hanem Andrej Plenkovics miniszterelnököt (akivel finoman szólva sem rózsás a viszonya) is elvághatja attól, hogy a kormányfő a ciklusa után az uniós porondon folytassa politikai karrierjét. Ezen kívül a horvát elnök lépését által az orosz propaganda is felhasználhatja a saját céljaira.

A horvát ellenzék lehet a legnagyobb vesztese

Az elnök döntését most még a horvát parlament kétharmados többséggel felülírhatja. Ha azonban ez nem történik meg, akkor a cikk szerzője szerint az egész horvát parlament, de leginkább az Milanovics feltételek nélkül támogató ellenzék kerülhet nagyon kínos helyzetbe.

Különösen az ellenzék, amelynek arról kellene meggyőznie a választókat, hogy jobban tudnák vezetni Horvátországot a következő választás után. De hova vezethetnék így? Abba a politikai elszigeteltségbe, amelyben Orbán Magyarországa található?

– írták a véleménycikkben.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok