Index Vakbarát Hírportál

Irán új atomerőmű építésébe kezdett

2022. december 4., vasárnap 12:23

Irán szombaton megkezdte egy új atomerőmű építését az ország délnyugati részén – jelentette be az iráni állami televízió, miután Irán kilépett az Egyesült Államok, más nagyhatalmak és az iszlám köztársaság között létrejött nukleáris megállapodásból Washington szankciói után.

A Karoon néven ismert új, 300 megawattos erőmű építése nyolc évig tart, és mintegy 2 milliárd dollárba kerül. Az erőmű Irán olajban gazdag Kuzesztán tartományában, az Irakkal közös nyugati határ közelében létesül. Az építkezés ünnepélyes megnyitóján részt vett Mohammed Eszlami, az iráni polgári atomenergia-ügyi szervezet vezetője, aki áprilisban mutatta be először a Karoon építési terveit– írja a CBS News.

Több atomerőmű és föld alatti nukleáris létesítmény

Iránnak a déli Busehr kikötőjében már van egy atomerőműve, amelyet 2011-ben helyeztek üzembe orosz segítséggel, de több föld alatti nukleáris létesítménye is van.

A Karoon építése előtt két héttel Irán közölte, hogy az ország föld alatti, Fordo nukleáris létesítményében megkezdődött a 60 százalékos tisztaságú dúsított urán előállítása. A lépést az ország nukleáris programjának jelentős bővítéseként értékelik.

Az iráni atomprogram Teherán és a hat nagyhatalom – az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország és Németország – közötti megállapodás, amelyben Irán vállalta, hogy az ellene elrendelt szankciók feloldásáért cserébe korlátozza az atomprogramját. A tárgyalások 2018-ban kerültek zsákutcába. Akkor ugyanis Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újra bevezette a szankciókat, Irán pedig egymás után hagyott fel a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítésével.

Rovatok