Index Vakbarát Hírportál

Havas eső zúdult Rómára, épületeket öntött el a villámárvíz

2022. december 4., vasárnap 15:13

Az olasz fővárosra vasárnapra virradó éjszaka heves vihar csapott le, és a nagy mennyiségű csapadék elszigetelte a szicíliai Messina teljes térségét is.

Az olasz fővárosban már az utóbbi napokban is rossz idő volt, és a Colosseum környékét is elborította a hó.

A Rómát övező Lazio tartomány területén, valamint a délebbre fekvő Campania, Calabria, Puglia és Szicília tartományokban közepes szintű, úgynevezett narancssárga készültséget rendeltek el. Az időjárás a hétvégén sem változott számottevően, szombat éjjel egymást követték a viharok, melyek az éjszakai órákban tetőztek:

a várost – különösen az aluljárókat, metrómegállókat, garázsokat és pincéket – ellepte a víz.

Több autósnak és motorosnak a tűzoltók nyújtottak segítséget az órákon át zuhogó esőben. A viharok miatt az időjárási riasztást hétfőig meghosszabbították.  

Róma mellett a nagy mennyiségű csapadék elárasztotta a kelet-szicíliai Messina környéki kisvárosokat is: Milazzo, Barcellona Pozzo di Gotto és Terme Vigilatore utcáin hömpölygő folyóként söpört végig a villámárvíz, sárral és törmelékkel keveredve.

Milazzóban több épületet is elborított a víz, az alábbi felvételen például egy nemrég épült bevásárlóközpont látható:

A város polgármestere, Pippo Midili a közösségi oldalakon szólította fel a lakosságot arra, hogy ha lehet, ne hagyják el otthonukat, és ne üljenek autóba. 

Mindeközben Barcellona Pozzo di Gottóban a sártenger a helyi kórház legalsó szintjét lepte el.

A villámárvíz miatt lezárták a Palermo és Messina közötti autósztráda egy szakaszát, valamint több országutat. Több lakott terület áram nélkül maradt, és elszigetelődött a külvilágtól. 

A rossz idő visszatért Ischia szigetére is, ahol nemrég egy földcsuszamlásban tizenegy lakos veszítette életét. Az újabb csapadék érkezése előtt a korábbi katasztrófával érintett Casamicciola település környékét evakuálták, közel ezer személyt költöztettek el, közülük több mint négyszázat szállodákban helyeztek el.

Rovatok