Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok növeli katonai jelenlétét Ausztráliában

2022. december 7., szerda 09:50

A Kínával kapcsolatos aggodalmak miatt az Egyesült Államok növeli légi, szárazföldi és tengeri haderejének rotációs jelenlétét Ausztráliában – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden Washingtonban.

Austin, aki az amerikai és ausztrál miniszterek szokásos éves konzultációján vett részt, hozzátette: Japánt is meghívják, hogy csatlakozzon az ausztráliai közös katonai kezdeményezésekhez. A miniszter az amerikai katonai jelenlét növeléséről további részleteket nem osztott meg – írja az MTI.

Az amerikai–ausztrál közös sajtótájékoztatón Austin hangsúlyozta, hogy miközben a régió országai maguk akarnak dönteni a jövőjükről, Kína lépései fenyegetik a regionális békét és stabilitást az indiai–csendes-óceáni térségben, ideértve Tajvant is, valamint a csendes-óceáni szigetországok és a Kelet- és Dél-kínai-tenger térségében.

A közös nyilatkozatukban kiemelték, hogy az amerikai hadsereg és az amerikai tengerészgyalogság ausztráliai jelenlétének növelése mellett fejlesztik a bázisokat ellátó repülőtereket, üzemanyag- és lőszerraktárakat telepítenek.

A tajvani külügyminisztérium a találkozóra reagálva kijelentette, hogy a tajvani kormány továbbra is szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és más hasonlóan gondolkodó országokkal a Tajvani-szoros biztonságának védelme és a demokratikus rendszerek és értékek megőrzése érdekében.

Ausztrália északi részén évente több ezer amerikai tengerészgyalogos vesz részt kiképzésen és katonai gyakorlatokban. A tavalyi AUSMIN konzultáció előtt jött létre az amerikai–brit–ausztrál biztonsági megállapodás, az AUKUS, amelynek keretében Ausztrália atomtengeralattjárókhoz juthat.

Ebben a kérdésben tovább folynak a tárgyalások, Ben Wallace brit védelmi miniszter pedig szerdán személyesen is részt vesz az AUKUS minisztereinek tanácskozásán Washingtonban. Márciusban dől majd el, hogy az ausztrál haditengerészet tengeralattjárói britek vagy amerikaiak lesznek.

Richard Marles ausztrál védelmi miniszter a keddi megállapodással kapcsolatban szintén kiemelte, hogy ezekre a lépésekre a régióban érintett országok egyensúlyának biztosítása érdekében van szükség.

Marles hozzátette, hogy Penny Wong külügyminiszterrel a napokban Tokióban tárgyal majd arról, hogy Japán vegyen részt több közös, amerikai–ausztrál hadgyakorlaton. Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere, vasércének felvevőpiaca, de Canberra egyre jobban aggódik Peking katonai ambíciói miatt az indiai–csendes-óceáni térségben.

Rovatok