Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a perui elnököt

2022. december 8., csütörtök 05:54

Őrizetbe vették Pedro Castillo perui elnököt − közölte szerdán a perui rendőrség a Twitter-oldalán.

A karhatalom már „volt elnök”-ként hivatkozott a kongresszus által nem sokkal korábban elmozdított politikusra, aki szerdán elrendelte a törvényhozás feloszlatását. A rendőrség mikroblogján felvételeket is közzétett az őrizetbe vételről − írta meg az MTI.

Az Andina helyi hírügynökség közlése szerint Castillót jelenleg az ügyészség hallgatja ki.

Pedro Castillo perui elnök bejelentette a kongresszus feloszlatását, és új alkotmány kidolgozására irányuló törvényhozási választásokat írt ki órákkal a felelősségre vonásáról szóló vita előtt, ami súlyosbította a politikai válságot, és veszélybe sodorta a latin-amerikai ország demokráciáját. Az alkotmánybíróság tagjai „puccsnak” minősítették a lépést − közölte a Bloomberg hírügynökség. 

A jogállamiság és a demokrácia helyreállítása érdekében kivételes kormány létrehozásáról döntöttünk. Mától kezdve az új kongresszus megalakulásáig rendeletekkel fogunk kormányozni

− mondta Castillo egy szerdai televíziós beszédében, hozzátéve, hogy a hivatalba lépő kongresszus kilenc hónapon belül új alkotmányt fog kidolgozni. 

A kongresszus válaszul elutasította a vonatkozó elnöki rendeletet, és megszavazta, hogy az eddigi alelnök, Dina Boluarte vegye át Castillo helyét. Az elnök elmozdítására a 130 tagú kongresszusban 101 képviselő szavazott hat ellenében és tíz tartózkodás mellett.

Boluartét időközben beiktatták ideiglenes elnöknek, aki ezzel Peru első női államfője lett.

A 60 éves jogász szerdán tette le hivatali esküjét a limai törvényhozásban. A perui alkotmány értelmében az elnök elmozdítása esetén helyettese veszi át az államügyeket.

Boluarte kijelentette, hogy első intézkedései között szerepel majd a korrupció elleni fellépés, ami végtére Castillo bukását okozta.

„Puccskísérlet történt (…), ami nem lelt támogatásra sem az intézményeknél, sem pedig az utcákon” – hangsúlyozta a frissen beiktatott elnök, aki politikai megbékélésre szólított mindenkit a nemzeti egység megteremtése érdekében. „Teret és időt kérek az ország megmentéséhez” – fogalmazott.

Castillo „volt elnökké” vált a kongresszus döntése értelmében – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Ned Price amerikai külügyi szóvivő, több latin-amerikai ország pedig aggodalmát fejezte ki a legutóbbi fejlemények miatt, és a demokrácia megóvását szorgalmazta.

Rovatok