Index Vakbarát Hírportál

A kormányalakítás idejének meghosszabbítását kérte Izraelben Benjámín Netanjáhú

2022. december 9., péntek 14:57

Tizennégy napos határidő-hosszabbítást kért kormánya megalakításához Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök-jelölt Jichák Hercog államfőtől.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet nemrég arról számolt be, hogy szombat éjfélkor lejár Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök-jelölt kormányalakításra kapott 28 napja. Emiatt most 14 nap hosszabbítást kért a korábbi kormányfő.

A hírportál szerint azonban nem említette meg, hogy rendkívüli és gyors törvényalkotásra lesz szüksége tervezett kormánya megalakításához, mert a hatályos törvények nem teszik lehetővé, hogy Arije Deri, a Sasz párt elnöke miniszteri tárcát kapjon, ugyanis év elején vádalku keretében adócsalásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Ezenkívül a Vallásos Cionizmus nevű párt miatt – amely szintén tagja lesz a koalíciónak – át kell alakítani számos hatósági jogkört.

Benjámín Netanjáhú Hercoghoz intézett kérését azzal indokolta, hogy még mindig vannak megoldatlan kérdések a tisztségek elosztásában. A Netanjáhú vezette Likud csütörtökön jelentette be, hogy megállapodásra jutott a kormányhivatalok elosztásáról a keleti ultraortodox Sasz párttal is, és ezzel befejeződtek a tárgyalások minden koalíciós partnerrel.

A november 1-jei parlamenti választásokon a Benjámín Netanjáhút támogató jobboldali és vallásos, ultraortodox pártok 64 mandátumot nyertek el a Kneszet 120 helyéből, és ezzel lehetővé tették a volt miniszterelnök visszatérését a kormány élére.

Rovatok