Index Vakbarát Hírportál

Megvan az izraeli választások győztese

2022. november 1., kedd 21:49

Az exit pollok szerint a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb győzelmével végződött Izraelben a 3,5 éven belül ötödször tartott parlamenti választás.

A Benjámin Netanjahu volt miniszterelnököt, a parlamenti ellenzék vezetőjét támogató jobboldali-vallásos tömb várhatóan együtt 61 vagy 62 mandátumot szerez a 120 tagú kneszetben, és több honatyát küldhet a következő izraeli parlamentbe, mint a vele szemben álló pártok.

Netanjahu jobboldali Likud pártja lett a parlament legnagyobb ereje 30-31 mandátummal a különböző exit pollok alapján.

Mint arról beszámoltunk, kedd reggel indultak az izraeli parlamenti választások, és a legesélyesebb az előzetes felmérések szerint Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök pártja volt a győzelemre, annak ellenére, hogy a politikus ellen korrupciós eljárás folyik.

Az akkor már 2009 óta hivatalban lévő miniszterelnök korrupciós pere még 2021. áprilisban kezdődött meg. A biztonsági készültség fokozásával, a palesztin területek lezárásával készülnek Izraelben a terrorhullám árnyékában a keddi parlamenti választásokra. Az utóbbi hetek és napok palesztin terrortámadásai miatt országszerte 18 ezer rendőr és 5 ezer biztonsági őr felügyelte a választások napján a nyugalmat.

Rovatok