Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődtek az izraeli választások, Netanjahu pártja a legesélyesebb

2022. november 1., kedd 09:45

Megkezdődtek az izraeli parlamenti választások kedd reggel, a szavazók a legtöbb szavazóhelyiségben este kilenc óráig adhatják le a voksukat. Az előzetes felmérések szerint Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök pártja a legesélyesebb. A politikus ellen korrupciós vádak miatt eljárás folyik.

A választásra jogosult mintegy 6,8 millió választópolgár az izraeli parlament, a kneszet 120 képviselőjét hivatott megválasztani. A Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök által vezetett Likud pártnak az előzetes közvélemény-kutatások szerint van esélye arra, hogy kormányzó többséget szerezzen a parlamentben.

Mivel a választás napja munkaszüneti nap Izraelben, a hatóságok a biztonsági készültség fokozásával, valamint a palesztin területek lezárásával készülnek a voksolásra. Hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlatot rendeltek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csak rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

Netanjahu ellen eljárás folyik

Netanjahu ellen korrupciós vádak miatt folyik eljárás. A politikust tavaly 12 évnyi hivatali idő után menesztették. A június elején megalakult új kormányt a centrista Jes Atíd (Van Jövő párt), a Naftali Bennett vezette, a telepesek érdekeit képviselő jobboldali Jobbra (Jamina), az iszlám hagyományokat őrző arab Raam párt, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt, a szociáldemokrata Munkapárt, a baloldali-liberális Merec párt és a jobboldali-szekuláris Izrael a Hazánk párt alkotta.

Izraelben három éven belül már az ötödik választás a keddi. A centralista-jobboldali kormánykoalícióban részt vevő pártok vezetői júniusban állapodtak meg a kneszet feloszlatásáról a koalíció szétesése miatt. Jelenleg Jaír Lapid eddigi külügyminiszter, a Van Jövő párt vezetője tölti be az ügyvezető kormányfő szerepét.

Rovatok