Index Vakbarát Hírportál

Még csak most kezdődött az enyhítés Kínában, de már kezd berobbanni a járvány

2022. december 9., péntek 09:30

Peking kifogyóban van a gyógyszerekből, miközben a kínai főváros a gyorsan terjedő koronavírus-járvány ellen küzd − közölték egészségügyi dolgozók, kiemelve az erőforrások szűkösségét, miközben a hatóságok megkezdték feloldani a járványügyi korlátozásokat.

A koronavírusos betegek számára kijelölt klinikák gyorsan megtelnek, és a 22 millió lakosú város néhány kórházában megkezdték az ibuprofen és a paracetamol kiadagolását. A pekingi Covid-járvány központjának számító Chaoyang kerület lakói gyakorlatilag felvásárolták a lázcsillapító gyógyszereket és az antigén gyorsteszteket − írta meg a Financial Times

Peking éppen akkor néz szembe az első nagy koronavírus-hullámmal, amikor a kínai vezetők elkezdték lazítani a zéró-Covid-politikát. A kínai kabinet szerdán hivatalosan engedélyezte a tünetmentes és enyhe tünetekkel járó betegek otthoni karanténját, ami annak a jele, hogy az ország zárlatokból, az állami intézményekben elrendelt karanténból, tömeges vizsgálatokból és a kontaktok nyomon követéséből álló rendszere nem tudta megfékezni a járvány elburjánzását.

A Financial Times által a héten nyilvánosságra hozott új modellek szerint az elkövetkező hónapokban akár 1 millió ember is meghalhat az országban egy téli hullámban. A kínaiak tízmilliói utaznak haza a jövő hónapban esedékes holdújévi ünnepek alatt, ami növeli a vírus terjedésének kockázatát a nagyvárosi központokból a védtelen vidéki falvakba.

Az ország 1,4 milliárd lakosának többsége még soha nem fertőződött meg, és a Kínában hazai gyártású oltóanyagot kapott, amely gyengébb védelmet nyújt, mint a külföldön gyártott, messenger-RNS technológiával készült oltások.

Csütörtök este a pekingi gyógyszertárak ajtajánál sorok kígyóztak.

Ha lázcsillapítóért állnak sorba, nincs nálunk

− kiabálta az egyik gyógyszerész a fagyos időben várakozó tucatnyi embernek.

Nincs elég szakorvos

A pekingi sürgősségi osztályok máris a koronavírusos betegek hullámáról számoltak be, akiket a város 94 kijelölt klinikára és kórházba próbálja átirányítani. A Pekingi Unió Orvosi Főiskola Kórháza, az ország egyik legszínvonalasabb egészségügyi intézménye, dolgozói tornatermét dialízisközponttá alakította át a vírusra pozitívan tesztelt, végstádiumú vesebetegek számára.

A lázklinikákon teljes a káosz

− mondta egy pekingi orvos, aki azt tanácsolta a betegeknek, hogy orvosi kezelés helyett maradjanak otthon. Ezt az üzenetet a helyi média is közvetíti, mivel a hatóságok megpróbálják a város korlátozott számú kórházi ágyait a súlyos betegek számára fenntartani.

Egy, az egyik lázklinika helyzetéről tájékozott forrás szerint a klinikát elárasztották a betegek, és kevés az orvos.

A kórház más osztályokról küld orvosokat a lázklinikára  

− mondta a forrás. 

A Pekingi Egyetem Közegészségügyi Iskolájának tavalyi tanulmánya arra figyelmeztetett, hogy a főváros nincs felkészülve egy ilyen Covid-hullámra. A tanulmány megállapította, hogy Pekingnek körülbelül 500, láz kezelésére szakosodott orvosa van, ami a tanulmány szerint „túl kevés”.

A város csütörtökön 4338 új esetet jelentett az előző napról. Ez a szám kevesebb volt, mint a keddi összesített adat, de a tesztelés üteme lelassult, és a lakosok az otthoni gyorsteszteket használják, amelyek eredményei nem jelennek meg a statisztikákban.

Összeomolhat az egészségügy

A pekingi Polgári Légiközlekedési Általános Kórházban a lázklinikára való belépéshez a sor a parkolóba nyúlt. 

A 28 éves Ma Han elmondta, hogy barátaira kellett hagyatkoznia, hogy gyógyszert és antigénteszt-készleteket találjon, miután felesége hétfőn lázas lett.

Megnéztem az összes kiszállítási platformot, de vagy nincs raktáron semmi, vagy nem tudtak egy napon belül szállítani

− mondta.

Más kínai városok lakói is készleteket halmoztak fel az idei széles körű zárlatok alatt.

A sanghaji Hatodik Népi Kórház egyik orvosa szerint a korlátozások hirtelen lazítása azt jelenti, hogy a város így is túlterhelt orvosai hamarosan a Covid-páciensek növekvő számával fognak szembesülni.

A kórházaink mostanában alig tudják fenntartani a normális működést

− mondta az orvos.

(Borítókép: Kevin Frayer / Getty Images)

Rovatok