Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálati fogságba helyezték a letartóztatott EP-alelnököt

2022. december 11., vasárnap 17:34

Pénteken több mint 15 házkutatást tartottak a brüsszeli Központi Korrupcióellenes Hivatal ügynökei, és több személyt is letartóztattak, köztük Eva Kailit, az Európai Parlament alelnökét. A hatóságok korrupció miatt indítottak nyomozást. A parlamenti képviselőt most vizsgálati fogságba helyezték.

Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt és további három gyanúsítottat, akiket a minap vettek őrizetbe a hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben folytatott nyomozásban – közölték vasárnap belga ügyészségi források.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili alelnöki hatáskörét. Tisztségéből való végleges eltávolításáról az uniós törvényhozó testület a jövő heti plenáris ülésen szavaz.

Mint megírtuk, pénteken több mint 15 házkutatást tartottak a brüsszeli Központi Korrupcióellenes Hivatal ügynökei, köztük a görög szociáldemokrata Eva Kaili, az Európai Parlament alelnöke otthonában. A házkutatásokat követően több személyt is őrizetbe vettek.

Köztük van Luca Visentini, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség újonnan megválasztott főtitkára, Pier-Antonio Panzeri, az S&D volt európai parlamenti képviselője, valamint Francesco Giorgi, Panzeri korábbi parlamenti asszisztense, az S&D képviselőcsoportjának jelenlegi munkatársa és Eva Kaili férje.

(Borítókép: Eva Kaili. Fotó: Eric Vidal / AFP)

Rovatok