Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson: Az ukrajnai háború csak Putyin vereségével érhet véget

2022. december 11., vasárnap 05:26

Boris Johnson volt brit miniszterelnök a Wall Street Journalnak írt véleménycikkében leszögezte, az orosz–ukrán háború gyorsabb befejezése érdekében a nyugati országoknak növelniük kell az Ukrajnának nyújtott támogatás mértékét.

„Az ukrajnai háború csak Vlagyimir Putyin vereségével érhet véget. Az orosz erőket vissza kell szorítani a február 24-i de facto határig. Nem létezik, hogy Volodimir Zelenszkij vagy az ukrán nép más eredményt fogadjon el, az elszenvedett kegyetlenségek után erre nincs lehetőség” – írta Boris Johnson.

A volt miniszterelnök úgy látja, a világ nem nézheti tovább, ahogy az ukránokat rakétákkal és drónokkal terrorizálják.

„Erkölcsi gyalázat, hogy milliókat hagynak éjszakáról éjszakára fűtés, világítás vagy víz nélkül – nem is beszélve a civilek folyamatos és válogatás nélküli bántalmazásáról” – fűzte hozzá.

Ezután arról írt, itt az ideje, hogy sürgősen megvizsgálják, mit tehet még a Nyugat, hogy segítsen az ukránoknak katonai céljaik elérésében, vagy legalábbis abban, hogy az oroszokat elűzzék a megszállt területekről.

Boris Johnson az Egyesült Államokat is méltatta, amiért Washington mostanáig legalább 17 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Kijevnek. Hozzátette: az Egyesült Királyság körülbelül 2,3 milliárd fontot ajánlott fel.

Putyin nem mer atomot bevetni?

„Adjuk meg az ukránoknak a szükséges segítséget a légitámadások ellen. Kijevnek pilóta nélküli légi járművekre van szüksége a drónok és rakéták indítóhelyeinek felderítéséhez, valamint légvédelmi rakétákra, hogy kiiktassák őket” – szólította fel a nyugati döntéshozókat a politikus, aki szerint „badarság”, hogy az Ukrajnába irányuló segélyek fokozása növeli az eszkalációt veszélyét.

Vlagyimir Putyin tudja, hogy nem használhat atomfegyvereket vagy más tömegpusztító fegyvereket. Ismeri a következményeket. Az igazság az, hogy ő az, aki fél az eszkalációtól. Nem a NATO fenyegetése miatt indított háborút. Az Ukrajna helyzetével kapcsolatos évtizedes nyugati fásultság és határozatlanság volt az, ami cselekvésre késztette őt. Erősebbnek és bátrabbnak kell lennünk. A világ érdekében segítenünk kell a bátor ukránoknak befejezni a háborút” – szögezte le Boris Johnson.

(Borítókép: Boris Johnson. Fotó: Rui Vieira - WPA Pool / Getty Images)

Rovatok