Index Vakbarát Hírportál

Akkora a köd, a hó és a fagy, hogy nem engedik felszállni a repülőgépeket Angliában

2022. december 12., hétfő 08:26

Minden járatot felfüggesztettek a Stansted repülőtéren, miután az időjárási körülmények miatt le kellett zárni a kifutópályát. A Heathrow és a Gatwick repülőtér is törölte vagy késleltette járatait, miután hó, jég és fagyos köd söpört végig az Egyesült Királyságon. Skóciára, Londonra és Délnyugat-Angliára hétfő reggel 9 óráig sárga figyelmeztetés van érvényben, de a hét elején további fennakadásokra lehet számítani a közlekedésben.

Az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálata közölte, hogy hétfő reggel 9 óráig érvényben marad a viharos időjárásra vonatkozó figyelmeztetés, amely késésekre vagy törlésekre figyelmeztet a vasúti és légi közlekedésben.

A vonatok is késnek, és az autósokat is óvatosságra intették, miután több autópálya-baleset történt – írja a BBC.

A Stansted vasárnap este közölte, hogy lezárták az egyetlen kifutópályáját az időjárási körülmények miatt a hóeltakarítás idejére, és minden járatot felfüggesztettek.

A legnagyobb repülőterek érintettek

Vasárnap több mint 50 járatot töröltek a londoni Heathrow-n, miután a fagyos köd miatt a légiforgalmi irányítás korlátozta az óránként leszálló és induló repülőgépek számát. A repülőtér közölte, hogy gondoskodik az utasok biztonságáról, és megpróbálja őket a lehető leggyorsabban eljuttatni úti céljukhoz.

A British Airways, a Heathrow legnagyobb légitársasága elnézést kért az ügyfelektől, és visszatéríti vagy átfoglalja a jegyeket azoknak, akiknek a járatát törölték, valamint szükség esetén frissítő- és szállodai utalványokat biztosít.

Közölték, hogy a Heathrow hétfőn ismét korlátozza a repülőtérre érkező és onnan induló járatokat, ami további fennakadásokat jelent. A gatwicki repülőtér vasárnap 17.55-kor ideiglenesen lezárta egyik kifutópályáját az előre nem jelzett havazás miatt, és este 8 órakor nyitotta meg újra, amikor a körülmények biztonságosabbá váltak. Számos gatwicki járat késett vagy törölték, míg 28 másik járatot más repülőterekre irányítottak át a lezárás alatt.

A londoni Luton repülőtér szóvivője figyelmeztetett, hogy fennakadásokra lehet számítani a járatokban, és azt is tanácsolta az utasoknak, hogy a repülőgéppel való utazásra szánjanak több időt. Szombaton a manchesteri repülőtér a sűrű hóesés miatt mindkét kifutópályát lezárta, és több tucat járatot törölt.

(Borítókép: Helyi lakosok sétálnak a havazásban Londonban 2022. december 11-én. Fotó: Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok