Index Vakbarát Hírportál

Befagyasztották a korrupcióval vádolt EP-alelnök vagyonát

2022. december 12., hétfő 13:08

A görög hatóságok hétfőn befagyasztották az Európai Parlament korrupcióval vádolt alelnöke, Eva Kaili vagyonát – tájékoztatott hétfőn a pénzmosás ellen fellépő görög hatóságot vezető Haralambosz Vurliotisz.

A múlt héten számoltunk be arról, hogy pénteken legalább 15 házkutatást tartottak a brüsszeli Központi Korrupcióellenes Hivatal ügynökei, és több személyt is letartóztattak, köztük Eva Kailit, az Európai Parlament alelnökét

A görög Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) egykori képviselőjét azzal vádolják, hogy érintett egy Katarhoz kapcsolódó megvesztegetési botrányban. Emiatt döntöttek most a görög hatóságok úgy, hogy befagyasztják a vagyonát. Haralambosz Vurliotisz közölte: 

Az intézkedés Kaili rokonaira is vonatkozik, és bankszámlákra, megtakarításokra, vállalatokra, illetve más pénzügyi vagyoneszközökre terjed ki.

A belga ügyészség szerint Katar komoly összegekkel és értékes ajándékokkal próbálta lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját, hogy számára kedvező döntések szülessenek az uniós törvényhozásban. Az eljárásban a nyomozók célkeresztjébe került egy ingatlanvállalat is, amelyet a 44 éves képviselő szintén őrizetbe vett olasz élettársával, Francesco Giorgival együtt alapított a közelmúltban.

Megtalálták a bankjegyeket

Az MTI szerint Kailinek a parlamenti mentelmi jog sem ad mentességet, mivel a törvény szerint nem lehet hivatkozni a mentességre olyan esetben, amikor az Európai Parlament valamely tagját bűncselekmény elkövetése közben érik tetten. Ezzel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy korábban egy, a belga igazságügyben dolgozó forrás azt mondta: 

a görög képviselő lakásán bankjegyekkel teli táskákat találtak.

Kaili 2014 óta EP-képviselő, és idén január óta az uniós parlament alelnöke. Az ügy nagy felzúdulást keltett szerte Európában, különösen hazájában. 

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke az ügy nyilvánosságra kerülése után úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Kailit alelnöki tisztségéből. Felmentéséről a héten szavaz az EP.

Ezt már Orbán Viktor se hagyhatta szó nélkül

A miniszterelnök a Twitteren tett közzé egy mémet az üggyel kapcsolatban, amely mellé azt írta: „Jó reggelt kívánok az Európai Parlamentnek!”. A képen – a jogállamisági vitára, és az azzal kapcsolatban hozott EP-állásfoglalásra utalva – az olvasható:

És akkor azt mondták, hogy az Európai Parlament komolyan aggódik a magyarországi korrupció miatt. 

A bejegyzésre többen is hasonló mémekkel válaszoltak az uniós politikusok közül, amelyeken azt tették szóvá: miközben az Európai Parlament képviselője ellen most eljárás indult a korruptsága miatt, aközben Orbán Viktor több mint egy évtized óta megússza az ehhez hasonló ügyeket. 

(Borítókép: Eva Kaili 2022. november 22-én. Fotó: European Union 2022 - Source : E / Reuters)

Rovatok