Index Vakbarát Hírportál

Uniós többletforrás ukrán fegyverkezésre, Magyarország elkülönített 187 millió eurót

2022. december 12., hétfő 17:52

Sikerült olyan mentességeket elérni, hogy az Európai Unió Oroszországgal szemben készülő kilencedik szankciós csomagja ne veszélyeztesse Magyarország nemzeti érdekeit – mondta hétfőn Brüsszelben Szijjártó Péter a külügyminiszterek tanácsán. Ezen döntöttek arról is, a tanács kétmilliárd euróval megnövelte az Európai Békekeret forrásait, így a közösség ennyivel nagyobb értékben finanszírozhatja, hogy a tagállamok fegyvereket adjanak Ukrajnának.

A külgazdasági és külügyminiszter a tárca közleménye szerint ugyanakkor sajnálatát fejezte ki azért, mert a vitát szerinte a béketeremtés helyett továbbra is a büntetőintézkedések uralták, pedig már bebizonyosodott, hogy azok „kudarcot vallottak és elhibázott politikát jelentenek”.

A miniszter viszont jó hírként értékelte, hogy az újabb szankciós csomagot előkészítő tárgyalásokkor a kormány érvényt tudott szerezni a magyar érdeknek, emiatt nem lesznek olyan további intézkedések, amelyek az energiaszektort érintenék.

Emellett minden esetben sikerült kivételként meghatároztatni a nukleáris energiát a szolgáltatásnyújtási tilalmat illetően is.

Fontos volt számunkra, hogy az energiaellátás biztonságát semmilyen módon ne veszélyeztethesse a csomag, és ezt a dolgok jelenlegi állása szerint sikerült elérni

– értékelt Szijjártó Péter, aki arról is beszélt, hogy a vagyonbefagyasztással, valamint beutazási tilalommal sújtottak körét 141 magánszeméllyel és 47 szervezettel bővítik. A külügyminiszter elmondta, hogy a kormány több személy törlését is kérte ebből a jegyzékből.

Több pénz fegyverre

Ezt azzal indokolta a kabinet, hogy esetükben a lépés súlyos kockázatot jelentene a még nyitott kommunikációs csatornák ellehetetlenülését illetően, márpedig a háború lezárásához tárgyalásra van szükség, annak híján a békének még a reménye is feladásra kerül.

És aki feladja a béke iránti erőfeszítéseket, az a történelem rossz oldalára fog kerülni

– fogalmazott.

A miniszter ezt követően elmondta, hogy a tanács kétmilliárd euróval megnövelte az Európai Békekeret forrásait, a közösség így ennyivel nagyobb értékben finanszírozhatja, hogy a tagállamok fegyvereket adjanak Ukrajnának.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ebből a keretből olyan projekteket is finanszírozni kellene, amelyek segítenek a külső partnerek, például a nyugat-balkáni, észak-afrikai és közel-keleti országok stabilitásának és védelmi kapacitásainak megerősítésében, ezáltal pedig az Európát érő bevándorlási nyomás csökkentésében.

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány elkülönítette az Európai Unió Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási programjából Magyarországra eső 187 millió eurót, és értesítette az ukrán külügyi tárcát, hogy készen állnak tárgyalni a kétoldalú megállapodásról.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok